دانلود فیلم
برنامه های هفتگانه رئیس  جمهور منتخب برای اقتصاد  -  پزشکیان درمورد بهبود معیشت مردم و مبارزه با رانت چه گفت؟
سرویس اقتصادی - بررسی‌ها نشان می‌دهد مسعود پزشکیان که روز جمعه در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری پیروز شد، دست‌کم ۷وعده اقتصادی مهم مطرح کرده است که شاید بتوان گفت که گذر از اقتصاد دولتی یکی از مهم‌ترین آنهاست.

به گزارش سرویس اقتصادی خبر ناب به نقل از همشهری - مسعود پزشکیان که به عنوان نهمین رئیس جمهور ایران انتخاب شده است در جریان برگزاری مناظره های انتخاباتی موضوعات مختلفی را درباره اقتصاد ایران مطرح کرد، اما تلاش اصلی او به جای ارائه طرح و لوایح، گفتمان سازی در حوزه اقتصاد بود.

به بیان دیگر، او تلاش کرد سیاست های کلی خود را ترسیم کند. شاید بتوان گفت مهم ترین گفتمان ارائه شده از سوی او تعهد به اقتصاد باز، غیردولتی و رقابتی بوده است. با این حال، فهرست گفتمان ارائه شده ازسوی مسعود پزشکیان را می توان به ۷سرفصل کلی شامل گذر از اقتصاد دولتی، اقتصاد باز، مبارزه با رانت، اقتصاد رقابتی، بهبود معیشت، حمایت از بورس و حل چالش اف ای تی اف تقسیم کرد.

گذر از اقتصاد دولتی

یکی از مهم ترین بحث هایی که مسعود پزشکیان در جریان مناظره های انتخاباتی مطرح کرد گذر از اقتصاد دولتی است. به زعم او، عامل بسیاری از مشکلات اقتصادی دولتی بودن است. پزشکیان با بیان اینکه ۸۵درصد اقتصاد دولتی است که منافع خود را دنبال می کند، می گوید: مبارزه با فساد زمانی رخ می دهد که دیوان سالاری و تعارض منافع نباشد؛ در این صورت همه چیز شفاف می شود؛ بنابراین، بزرگ ترین فساد در کشور ناکارآمدی است و دیوان سالاری و فساد و ضعف در اقتصاد در اینجا رخ می دهد. علی طیب نیا، مشاور اقتصادی پزشکیان نیز بارها اعلام کرده اعتقاد راسخی به خصوصی سازی برای افزایش بازده بنگاه های اقتصادی دارد.

اقتصاد باز

به زعم اقتصاددانان مهم ترین چالش اقتصادی ایران بسته بودن اقتصاد ایران است به این معنا که ارتباطات تجاری ایران به چند کشور محدود شده است. در چنین شرایطی مسعود پزشکیان قائل به پیوست به بازار جهانی است و حتی به موضوع رفع تحریم ها از این زاویه نگاه می کند.

پزشکیان می گوید: نمی خواهم مردم مدام چشمشان به اخبار باشد تا ببینند بیشتر تحریم می شویم یا نمی شویم، فردا نرخ دلار بالا می رود یا پایین می آید. ما می خواهیم از هوش مصنوعی تا بهترین صنعت جهانی را به مردم خود ارائه دهیم. ما برای برطرف کردن مشکلات مردم به همت و انسجام ملی و گشایش خارجی نیاز داریم. در رابطه با موضوع رشد اقتصادی و مسئله تحریم، هر زمانی که خواستیم توافق کنیم، نرخ تورم پایین آمد و نرخ رشد اقتصادی بالا رفت و هر زمانی هم قصد نداشتیم توافق کنیم، نرخ رشد اقتصادی کاهش و نرخ تورم افزایش یافته است.

مبارزه با رانت

یکی از مهم ترین گفته های پزشکیان در حوزه اقتصاد، مبارزه با رانت است. او می گوید: اقتصاد ما نشان می دهد ۶۰۰ تا ۱۰۰۰هزارمیلیارد تومان رانت داده ایم. همه مردم نگران و ناراضی اند و اگر جلوی این وضعیت اقتصادی گرفته نشود، با مشکل زیادی مواجه خواهیم شد. وی همچنین از ارز ۴۲۰۰ تومانی به عنوان رانت یاد می کند و می گوید: این ارز در اختیار هر کسی قرار بگیرد، باعث ایجاد رانت می شود و اگر قرار است دولت پول بدهد و یک عده با رانت، پول را در جای دیگری خرج کنند، همان بهتر که این کار انجام نشود. او می گوید: مخالف هر نوع ارز غیرآزاد هستم. ما در شرایط تورم هستیم و در عین حال قیمت دلار ثابت بود که این وضعیت یعنی هرکس که می توانست دلار بگیرد، رانت ایجاد می کرد.

اقتصاد رقابتی

یکی دیگر از گفتمان های ارائه شده ازسوی پزشکیان موضوع رقابتی شدن اقتصاد است. او معتقد است مهم ترین مانع بازدارنده در برابر اقتصاد رقابتی قیمت گذاری دستوری است که باید از سر راه تولید برداشته شود. به زعم او، اگر قرار باشد اقتصاد به صورت دستوری پیش رود، سرمایه گذار از سرمایه گذاری و تولیدکننده هم از تولید دست کشیده و منصرف می شود.

پزشکیان در این باره می گوید: مگر می شود وقتی قیمت نهایی یک محصول برای تولیدکننده ۱۰واحد (برای نمونه) تمام می شود، به او دستور بدهیم که با قیمت ۸واحد محصول خود را به فروش برساند و اینکه اگر الان قیمت در کارخانه های خودروسازی و بازار آزاد متفاوت است، به خاطر دستوری بودن اقتصاد است.

بهبود معیشت

مسعود پزشکیان در زمینه بهبود معیشت مردم معتقد به افزایش حقوق متناسب با تورم و پرداخت یارانه به طبقات اجتماعی ای است که توان اقتصادی کمتری دارند. او به تفاوت نرخ دستمزد و تورم اشاره می کند و می گوید: افزایش حقوق ها در بهترین حالت ۲۰درصد است؛ درحالی که افزایش نرخ تورم ۴۰درصد است. او همچنین بر این باور است که می توان به هر نفر ۱۰میلیون تومان یارانه پرداخت کرد، اما لازمه آن، مدیریت تورم و شاخص ها، انسجام داخلی و رسیدن به زبان و نگاه مشترک است. پزشکیان معتقد است اختلاف بسیاری میان دهک های بالا و پایین وجود دارد؛ به کسانی که توانمند هستند، امکانات بیشتری داده شده است.

حمایت از بورس

مسعود پزشکیان در جریان تبلیغات انتخاباتی از بورس نیز حمایت کرد. او اعتقاد دارد اوضاع بورس زمانی بهبود پیدا می کند که سطح دخالت های دولت در بورس کاهش یابد. پزشکیان می گوید: دولت نباید در قیمت ها دخالت کند و به تولید دستور بدهد. وقتی دولت در قوانین دخالت نکند، قوانین خلق الساعه ارائه ندهد و در کار تولید دخالت نکند، شاهد کاهش بی ثباتی در بورس خواهیم بود.

بیشتر بخوانید

واکنش بازارها به انتخاب مردم | صعود انفجاری بورس، نزول طلا و دلار اولویت های اقتصادی رئیس جمهور جدید چه باید باشد؟

به گفته او، دولت همچنین نباید کسری بودجه اش را از بورس جبران کند؛ ضمن اینکه تحریم ها هم در بورس اثر دارد.

حل چالش اف ای تی اف

یکی از وعده های مسعود پزشکیان در حوزه اقتصاد حل مشکل اف ای تی اف و پیوستن ایران به این گروه مالی است. او وعده داده است زمینه های پیوستن ایران به نهاد بین المللی را فراهم خواهد کرد.

پزشکیان در این باره می گوید: اف ای تی اف(FATF) مانند فیفاست؛ اگر ما زیر بار حرف هایی که فیفا می زند، نرویم، ما را بازی نمی دهند؛ اف ای تی اف نیز به همین صورت است. حال ممکن است ما ۱۰ جای دیگر بازی کنیم، اما نخواهیم توانست در بازی های جهانی بازی کنیم. ما چه کار کردیم که دنیا با ما اینگونه است؟ در همسایه ها، چرا ترکیه پول ما را نمی دهد و چرا چین پول ما را نمی دهد و هر جنسی را که دلش خواست به ما می دهد و همان قرارداد ۲۵ساله را اجرا نمی کند؟

منبع: روزنامه همشهری

این خبر توسط سایت همشهری آنلاین منتشر شده و خبر ناب صرفا آن را به اشتراک گذاشته است.

منبع : همشهری آنلاین

اخبار گوناگون در خبر ناب