چاپ پول به کف رسید - تورم باز هم کم می شود؟
به گزارش سرویس اقتصادی خبر ناب به نقل از همشهری - با کندتر شدن چاپ پول در سال گذشته نرخ رشد نقدینگی هم در فاصله اسفند ۱۴۰۱ تا اسفند ۱۴۰۲ با کاهش ۶.۸ درصدی به ۲۴.۳ درصد رسیده و بانک مرکزی می گوید: یکی از دلایل رشد پایه پولی در سال ۱۴۰۱، افزایش نسبت سپرده قانونی بانک ها بوده، علاوه بر اینکه در سال گذشته خالص دارایی های خارجی بانک مرکزی با رشد ۴۳۰.۹ درصدی، سهمی معادل ۱۷۴.۳ واحد درصد در رشد پایه پولی سال ۱۴۰۲ داشته است.
عامل دیگر رشد پایه پولی را باید در مطالبات بانک مرکزی از بانک ها و اضافه برداشت ها جستجو کرد که بخش عمده ای از اضافه برداشت بانک ها متاثر از عواملی همچون مشکلات ترازنامه ای و ضعف حاکمیت شرکتی بانک ها بوده که ریشه در سال های گذشته و انباشت ناترازی بانک ها دارد. بانک مرکزی علت دیگر رشد پایه پولی را خالص بدهی بخش دولتی به بانک مرکزی عنوان و یادآوری می کند که بخشی از افزایش بدهی دولت به بانک مرکزی به دلیل افزایش رقم اسناد پرداختنی به تعهد دولت و سهمیه و سهام دولت در صندوق بین المللی پول رخ داده است.
عدم استفاده دولت از تنخواه
تازه ترین گزارش بانک مرکزی نشان می دهد که یکی دیگر از عوامل اصلی افزایش سهم خالص بدهی بخش دولتی به بانک مرکزی در رشد پایه پولی، افزایش کمتر سپرده های بخش دولتی نزد بانک مرکزی نسبت به افزایش بدهی های بخش دولتی است به بیان روشن تر پرداخت های دولت در سال ۱۴۰۲ عمدتاً با اتکای به منابع سپرده ای خود صورت گرفته و دولت طی این مدت از تنخواه گردان خزانه استفاده نکرده است.
چشم انداز چاپ پول در دولت آینده
وضعیت چاپ پول در دولت سیزدهم از ثبت رکورد ۴۵.۵ درصدی در فروردین سال گذشته تا رسیدن به کف ۲۷.۶ درصدی در پایان سالی که گذشت، نشان می دهد که دولت چهاردهم برای کنترل نرخ تورم چاره ای ندارد مگر اینکه جلوی رشد نقدینگی و چاپ پول را بگیرد. آیا رئیس کل آینده بانک مرکزی و تیم اقتصادی دولت بعد، برنامه ای برای کنترل نرخ تورم ارائه می کند؟
منبع: روزنامه همشهریاین خبر توسط سایت همشهری آنلاین منتشر شده و خبر ناب صرفا آن را به اشتراک گذاشته است.
منبع : همشهری آنلاین