نوبت به پارس خودرو رسید؟
به گزارش سرویس اقتصادی خبر ناب به نقل از فرارو - ۲۸ سال از اولین فرمان و دو سال و نیم از دومین فرمان واگذاری سهام پارس خودرو می گذرد. این در شرایطی است که طی این سال ها اقدام عملی برای خصوصی سازی این شرکت صورت نگرفته است. حالا برخی اخبارغیررسمی از شروعی دیگر برای واگذاری قدیمی ترین خودروساز کشور حکایت دارد.
به گزارش دنیای اقتصاد، واگذاری سهام اصلی خودروسازی همچون سهام های تودلی، در کلاف سردرگم بی تدبیری ها گرفتار شده است. اگر چه واگذاری سهام دولتی خودرو در فرامین هشت گانه رئیس جمهور فقید دولت سیزدهم مورد تاکید قرار گرفته بود، با این حال با گذشت دو سال و نیم از فرمان مذکور، قدم مثبتی در راستای خصوصی سازی یا حتی واگذاری شرکت های تابعه برداشته نشده است.
در بند ۸ و آخرین فرمان هشت گانه رئیسی آمده است که «واگذاری مدیریت دولتی شرکت های خودروسازی ایران خودرو و سایپا حداکثر ظرف ۶ ماه آینده به بخش غیر دولتی تعیین تکلیف شود». فرصت ۶ماهه حالا تبدیل به معطلی دو سال و اندی این فرمان شده و خبری از واگذاری سهام نیست.
چند روزی است که اخبار ضد و نقیضی از واگذاری یکی از شرکت های تابعه سایپا که سومین شرکت بزرگ خودروساز نیز هست، به گوش می رسد و اینکه قرار است به زودی سهام پارس خودرو واگذار شود. این خبر از دو جهت مورد تایید یا تکذیب قرار می گیرد.
اینکه می گوییم ممکن است خبر مذکور تایید شود از این رو است که در راستای مصوبات اورژانسی دولت سیزدهم که خواهان به «نام زدن» برخی اقدامات بزرگ در حوزه های مختلف از جمله خودرو است، این خبر می تواند صحت داشته باشد. همچون تصویب آیین نامه اجرایی خودرو های دست دوم که در آخرین روز های عمر این دولت به سرانجام رسید و پس از معطلی یک سال و نیمه بالاخره در مورد آن تصمیم گیری شد؛ بنابراین این امکان وجود دارد که واگذاری سهام خودروسازان که طی یک دهه گذشته به طور جدی مطرح بوده، اما سرانجامی نداشته، توسط مسوولان دولت سیزدهم و دولت چهاردهم اجرایی شود.
اما اینکه عنوان می شود شاید خبر مذکور خیلی مورد تایید نباشد، از این روست که دولت چهاردهم رسما فعالیت خود را آغاز کرده و ممکن نیست که قبل از چیدمان مقدمات واگذاری، مسوولان دولت سیزدهم به سرعت زمینه واگذاری پارس خودرو را چیده باشند.
در هر صورت برخی از منابع غیررسمی روز گذشته در شرایطی خبر از واگذاری سهام شرکت پارس خودرو دادند که به نظر می رسد سازمان خصوصی سازی به جد به دنبال فرمانی است که رئیس جمهور فقید آن را اسفند سال ۱۴۰۰ اعلام کرد. هر چند از فرامین هشت گانه، تنها حذف قرعه کشی از سامانه یکپارچه خودرو عملی شد و هیچ یک از بند هایی که رئیس جمهور فقید آن را ابلاغ کرد سرانجامی پیدا نکرد، اما آمارسازی برای اجرای فرامین هنوز داغ داغ است.
در حال حاضر آمارسازی و بزرگ نمایی اقداماتی که قرار بر اجرای آن بوده، اما در آن ها توفیقی حاصل نشده به رویه مسوولان دولت پیشین تبدیل شده است، به طوری که خبرگزاری های حامی و رسمی دولت سیزدهم، بیش از یک ماه است که گزارش عملکرد وزارتخانه ها و مسوولان دولتی را با آب و تاب فراوان منتشر می کنند. با این شرایط به نظر می رسد اخبار مربوط به واگذاری سهام پارس خودرو نیز در زمره اخبار برجسته مسوولان دولت قبل باشد، اما ظاهرا قصدی برای انجام آن نیست.
چرا پارس خودرو؟
هر زمان که خبر از واگذاری سهام خودروسازان می شود، سهام پارس خودرو در صف اول واگذاری ها قرار می گیرد. جالب است بدانید اجازه واگذاری شرکت پارس خودرو در سال ۱۳۷۵ داده شده است؛ با این حال با گذشت ۲۸ سال هنوز سهام این شرکت تابعه گروه صنعتی سایپا واگذار نشده است.
در سال ۷۵ هیات دولت وقت به وزرای اقتصاد و صمت مجوز داد که سهام شرکت پارس خودرو را واگذار کنند. در این مصوبه آمده است که وزارت صنایع (سازمان صنایع ملی ایران) مجاز است نسبت به واگذاری شرکت پارس خودرو از طریق سهام شرکت مذکور در بورس اقدام کند.
هر چند این واگذاری انجام نشد با این حال در آذرماه ۱۴۰۱ مجوز دیگری در این زمینه صادر شد. این مجوز در راستای فرمان هشت گانه خودرویی رئیس جمهور فقید صادر شد و وزارت صمت نیز درخواست آن را داد.
در راستای دستور واگذاری سهام این شرکت، چنین عنوان می شد که به دلیل اینکه پارس خودرو سهام مستقیم دولت محسوب نمی شود، هیات مدیره و مجمع شرکت سایپا برای نحوه واگذاری و ارزش گذاری آن تصمیم می گیرند. همان طور که عنوان شد، وزیر صمت وقت (فاطمی امین) تقاضای صدور مجوز شرکت پارس خودرو از زیرمجموعه های شرکت سایپا را داده بود. با این حال شرط واگذاری سهام شرکت مذکور، حذف قیمت گذاری دستوری عنوان شد. شرطی که تاکنون اجرایی نشده و به مانع اصلی واگذاری سهام خودروسازان تبدیل شده است.
هما ن طور که مشخص است واگذاری سهام پارس خودرو با دیگر شرکت های تابعه خودروسازان متفاوت است، چرا که پارس خودرو سهام مستقیم دولت محسوب نمی شود، اما دیگر سهام تودلی به نوعی تعیین تکلیف سهام دولتی است.
در هر صورت در راستای واگذاری سهام پارس خودرو در سال ۱۴۰۱ ظاهرا وزارت صمت اصرار زیادی به واگذاری سهام دولت داشته به طوری که حتی حاضر به دادن تعهداتی در این زمینه شده بود. بر این اساس تفاهم نامه ای بین سازمان خصوصی سازی، سازمان نوسازی و گسترش صنایع و معاونت صنایع حمل ونقل وزارت صمت امضا شده است. اما مفاد این تفاهم نامه چه بوده است؟
مطابق این تفاهم نامه باید تا پایان بهمن ماه همان سال (۱۴۰۱)، استراتژی توسعه صنعتی صنعت خودرو با افق ۱۰ساله به صورت رسمی منتشر شود تا همه نقش آفرینان این صنعت از چشم انداز این صنعت و قابل پیش بینی بودن متغیر های آن مطمئن شوند و تمامی محصولات ایران خودرو و سایپا تا پایان سال از شمول قیمت گذاری دستوری خارج شوند. همچنین واگذاری سهام تودلی دو شرکت تا پایان سال به سرانجام برسد. بدین ترتیب با توجه به عقد این تفاهم نامه مجوز واگذاری پارس خودرو از زیرمجموعه های شرکت سایپا توسط سازمان خصوصی سازی صادر شده است.
در انتها تاکید شده بود که هیات مدیره و مجمع شرکت سایپا برای نحوه واگذاری و ارزش گذاری آن باید تصمیم بگیرند. حالا در مرداد ماه ۱۴۰۳ هیچ اتفاقی رخ نداده و نه استراتژی تدوین شده، نه قیمت تعیین تکلیف شده و نه سهام تودلی خودروسازان به سرانجامی رسیده است؛ بنابراین واگذاری سهام پارس خودرو در شرایط بلاتکلیفی است که شاید چندان به صلاح نباشد.
فروش برای تامین نقدینگی
آمار های ارائه شده از سوی خودروسازان بابت زیان انباشته و همچنین افت تولید خودرو بیانگر این موضوع است که نقدینگی در این شرکت ها با چالش همراه است. اگر چه عنوان می شود که خودروسازان در انتظار اصلاح قیمت خودرو هستند تا تولید و عرضه را افزایش دهند، اما این دلیل نمی تواند مهم ترین دلیل افت تولید در شرکت های خودروساز باشد.
در این بین در یک دهه گذشته فروش سهام خودروسازی یا شرکت های تابعه که اغلب نیز زیان ده هستند، در زمره پیشنهاد هایی برای تامین نقدینگی در شرکت های خودروساز بوده است. اما شرکت های خودروساز در هر مقطعی از فروش این شرکت ها شانه خالی کرده اند و بر حفظ آن ها بیشتر اصرار داشته اند. فروش پارس خودرو نیز یکی از مسیر های تامین نقدینگی برای شرکت سایپا بوده و حتی این شرکت موظف بوده که برای نحوه واگذاری و ارزش گذاری آن تصمیم بگیرد که ظاهرا تمایلی به انجام این کار نبوده است.
اما در کنار خودروسازان، وزارت صمت کنونی بر سر اینکه چه کسی خریدار سهام باشد، نتوانسته برای فروش سهام تولید کنندگان تصمیم نهایی بگیرد.
عباس علی آبادی، وزیر صمت، چندی پیش در این زمینه توضیحاتی ارائه کرد و گفت واگذاری سهام باید با انتخاب خریدار اصلح باشد؛ خریداری که وی مشخصاتی از آن ارائه نکرده است.
در هر صورت به نظر می رسد در صورت آمادگی برای فروش سهام پارس خودرو، برخی شرکت های مرتبط یا غیرمرتبط با خودروسازی از حالا خود را برای خرید سهام آماده کرده اند. هر چند برای خرید سهام خودروسازان بزرگ، شرکت های قطعه سازی و شرکت های مرتبط پیش قدم شدند، اما برای پارس خودرو شنیده می شود که برخی از شرکت های تابعه آستان قدس رضوی یا زرماکارون برای خرید این شرکت تابعه گروه صنعتی سایپا پیش قدم شده اند.
این خبر توسط سایت فرارو منتشر شده و خبر ناب صرفا آن را به اشتراک گذاشته است.
منبع : فرارو
- عکسچهره واقعی بازیگر نقش دیبا در سریال طوبی - تفاوت فاحش خارج از سریال + تصاویر و بیوگرافی شیما جعفرزاده
- رونمایی (نفس) دختر پژمان بازغی از تیپ و چهره متفاوت اش
- تصاویر ویلای بهشتی و محشر بهرام رادان و مینا مختاری در رامسر ! - حسرت به دل مردم می گذارند !
- اشکان خطیبی برای نخستین بار از پدر خوشتیپش رونمایی کرد
- بررسی استایل سراسر ایرانی هانده ارچل در ایران + عکس تغییر چهره بدون آرایش و لاغری عجیب
- تغییرات چهره نقش خنگ ترین بازیگران (لیسانسه ها) بعد از 5 سال - چی بودند و چی شدند؟!
- عکس زیرخاکی از کودکی لیلا حاتمی و لیلی رشیدی
- زیرکی نفیسه روشن در این عکس را ببینید
- دونگ ئی، بانویی که یک تنه مقابل ظلم و ستم ایستاد
- بررسی استایل باحجاب و زیبای هانده ارچل با شال سفید رنگ - شیک و اصیل+عکس
- کلکسیون کلاه محمدرضا شریفی نیا در اتاقش که توسط دخترش به تصویر کشیده شده - ماشالا برا خودش یه پا مغازه ست+عکس
- مینی ژوپ چرمی هانده ارچل او را جذاب تر از همیشه کرد+عکس
- خانم مجری تلویزیون رسما رد داد - تصاویر شوکه کننده تغییر چهره و اندام ندا غفاری بعد 3 سال در 48 سالگی
- تیپ و چهره تازه (مرضیه) سریال بچه مهندس بعد 4 سال
- تغییر چهره غافلگیرکننده (مرضیه مادر فرهاد) در سریال شهرزاد بعد 9 سال !
- این 16 بازیگر ایرانی خوش پوش ترین استایل ها را در تابستان داشتند - از الناز تا بهنوش + عکس
- جزئیات حذف مستمری 13 هزار نفر از مددجویان بهزیستی
- شاخص بورس افت کرد - هم وزن بالا رفت
- قیمت طلا باز هم ربخت - قیمت جدید طلا امروز 13 شهریور 1404
- چرا یک میلیون تومانِ متناسب سازی به حساب بازنشستگان کارگری واریز نمی شود؟
- ناترازی برق در شهریور به مرز 20 هزار مگاوات رسید
- بورس از رشد بازماند
- قیمت اجاره خانه در گیشا؛ با چه بودجه ای می توان در محله گیشا خانه اجاره کرد؟
- قیمت داگز کوین امروز سه شنبه 13 شهریور 1403
- ماجرای کمبود بلیت پرواز های تهران _ مشهد
- بانک ها در 5 ماه اول سال در پرداخت تسهیلات تکلیفی عملکرد قابل قبولی نداشته اند
- نامه مهم رئیس اتاق بازرگانی به پزشکیان درمورد قطع برق؛ ماجرا چیست؟
- سورپرایز ویژه حقوق بازنشستگی با 10 سال سابقه بیمه تامین اجتماعی