بازارهای جهانی در تلاطم - سقوط بیت کوین و طلا، هراس از رکود
به گزارش سرویس اقتصادی خبر ناب به نقل از خبرآنلاین - بیت کوین در روز گذشته شاهد یک سقوط آزاد ۱۴.۲درصدی بود. قیمت این رمزارز پرچمدار، برای چهارمین روز متوالی کاهش داشت و در روز گذشته حتی به کمتر از ۵۰ هزار دلار هم رسید. این سطح قیمت آخرین بار حدود ۵ماه پیش تجربه شد. سایر بازارهای جهان نیز در حال تجربه شرایط نامطلوبی هستند. به دنبال این آشفتگی های بازار جهانی، سران فدرال رزرو یک جلسه اضطراری و با محوریت بازنگری در نرخ بهره تشکیل دادند. گویا نگرانی ها درباره شرایط رکودی قوی تر شده است. طلا با وجود تحلیل ها، برای سه روز متوالی با کاهش قیمت روبه رو بوده است. اما دلیل همه این اتفاقات چیست؟
دنیای اقتصاد نوشت:تقریبا دو هفته پیش، پس از ماه ها رسیدن به بالاترین رکوردهای جدید، بازارهای سهام آمریکا در یک روند صعودی به ظاهر غیرقابل توقف بودند. اکنون به نظر می رسد همه بازارها در سقوط آزاد هستند. بازارهایی نیز وجود دارند که سرمایه گذاران در هنگام فراگیر شدن ترس، به آنها وارد می شوند: بازار طلا، ین ژاپن و اوراق خزانه داری آمریکا نمونه هایی از این بازارها هستند. با این حال، نکته عجیب آن است این بازارها هم در مدت اخیر با کاهش روبه رو شده اند. قیمت بیت کوین یک کاهش چشم گیر را تجربه و سطح ۴۹هزار و ۶۴۷دلار را لمس کرد. پیش از این، تحلیلگران اظهار کرده بودند درصورتی که روند نزولی بیت کوین ادامه یابد و از حمایت ۶۰هزار دلاری خود عبور کند، ممکن است بیش از پیش سقوط کند. در طول روز گذشته، این پیش بینی ها به وقوع پیوستند و بیت کوین به قیمت ۵۰هزار دلار کاهش یافت. سایر ارزهای بازار کریپتو نیز از این افت قیمت مصون نماندند. قیمت اتریوم نیز با بیش از ۲۰درصد کاهش، رقم ۲هزار و ۱۱۶دلار را به ثبت رساند. به علاوه، تقریبا همه رمزارزهای دیگر، با کاهش قیمت مواجه شدند و بازار را به رنگ قرمز درآوردند.
از سوی دیگر، سایر بازارهای جهان اعم از بازار سهام آمریکا، فلزات و نفت نیز با کاهش روبه رو بودند. طلا شاهد بیش از ۶۰دلار افت قیمت بود. معاملات طلای جهانی در روز گذشته، با قیمت ۲هزار و ۴۴۲دلار گشایش شد؛ اما پس ساعاتی به قیمت ۲هزار و ۳۷۳دلار رسید. این در حالی است که بیشتر تحلیل ها نسبت به طلا چشم اندازی مثبت داشتند. نقره نیز با حدود ۲دلار کاهش، معادل ۶درصد، به قیمت ۲۶دلار و ۷۰سنت کاهش یافت. سهام شرکت های بزرگ آمریکایی که اغلب در حوزه فناوری فعالیت می کنند، با رشد منفی مواجه شدند. قیمت هر بشکه نفت خام نیز برای دومین روز متوالی دچار یک کاهش قابل توجه شد. البته بیشتر بازارهایی که ذکر شد، در طی هفته های اخیر شاهد یک روند نزولی بودند. با این حال، این رشد منفی در طی دو روز اخیر چشم گیرتر شده است.
به گزارش اکونومیست، طلا معمولا یک مانع در برابر هرج و مرج موجود در بازارها است. پایین آمدن قیمت آن نشان می دهد که سرمایه گذاران ممکن است نه به این دلیل که می خواستند، بلکه به این دلیل که مجبور بودند به سرعت پول نقد جمع آوری کنند تا در جاهای دیگر به سود برسند. با این حال، تاکنون چنین پدیده ای رخ نداده است.
سه عامل با هم ترکیب شده اند تا این سقوط بزرگ بازارها رخ دهد. اولین عامل این است که تصورها در رابطه با ارزش اقتصادی هوش مصنوعی تغییر کرده است. دیدگاه خوش بینی که جایگاه هوش مصنوعی (AI) را به ویژه در صنعت تراشه بسیار مهم و با آینده ای درخشان تصور می کرد، با امیدهای غیرواقعی زیادی آمیخته است. بزرگ ترین نوسانات در قیمت سهام آمریکا در مدتی محدود رخ داد که در آن پنج غول فناوری –آلفابت (گوگل)، آمازون، اپل، متا (فیسبوک) و مایکروسافت- نتایجی را منتشر کردند که سهامداران خود را به شدت ناامید کرد. حتی آلفابت و مایکروسافت که درآمدشان بیش از انتظارات تحلیلگران بود، یک روز پس از گزارش، شاهد کاهش قیمت سهام خود بودند. سهامدارانی که از آمازون انتظار چنین نتایجی را نداشتند، بسیار بیشتر آسیب دیدند. سقوط همه جانبه این سهم ها نشان می دهد که سرخوشی سابق سرمایه گذاران درباره همه چیزهایی که به هوش مصنوعی مربوط است در حال تغییر است.
این تغییر ضربه ای فوری به شرکت های سازنده تراشه وارد می کند که در صورت کاهش سرمایه گذاری در هوش مصنوعی، ممکن است با تقاضایی محدود برای محصولات خود مواجه شوند. در واقع، هفته های اخیر باعث ترس بیشتر این شرکت ها از تغییر روحیه سرمایه گذاران شده است. در هفدهم ژوئیه، دونالد ترامپ با مطرح کردن این پیشنهاد که تایوان باید هزینه دفاع خود در برابر چین را بپردازد، سهام نیمه هادی ها را کاهش داد. تایوان حدود نیمی از پیشرفته ترین تراشه های جهان را تولید می کند و بنابراین در برابر تهاجم چین آسیب پذیر است. دولت بایدن همچنین در حال برنامه ریزی برای محدود کردن صادرات تجهیزات ساخت تراشه به چین است. با تهدید تقاضای متزلزل و بدتر شدن وضعیت ژئوپلیتیک، جای تعجب نیست که سهام تراشه ها در حال سقوط هستند.
همزمان با شرکت های فناوری، درباره اقتصاد آمریکا نیز اخبار بدی به گوش می رسد. دومین عاملی که سرمایه گذاران را تحت فشار قرار می دهد همین موضوع است. تا همین اواخر «خبر بد همان خبر خوب است» شعار بازار بود و هیچ عامل خبری نمی توانست اثر شدیدی بر بازار از خود نشان دهد. هر نشانه ای از کند شدن رشد یا ضعیف تر شدن بازار کار برای قیمت دارایی ها خوب بود؛ زیرا به این معنی بود که تورم احتمالا در سطح پایین می ماند و این موضوع به فدرال رزرو اجازه می داد تا نرخ های بهره را سریع تر کاهش دهد. اما زمانی که گزارش مشاغل آمریکا در ۲اوت منتشر شد، اوضاع تغییر کرد: اخبار بد اکنون واقعا اخبار بد است.
سومین نیرویی که بازارها را تحت تاثیر قرار داده است، وضعیت ین ژاپن است. ین ژاپن در هفته های اخیر در برابر سبدی از ارزهای تجاری با بالاتری سرعت خود در نسبت به دو دهه اخیر، تقویت شده است. این تا حدی به دلیل تصمیم غیرمنتظره بانک مرکزی ژاپن برای افزایش یک دهم درصدی نرخ بهره در ۳۱ژوئیه است. نتیجه این تغییر این بوده است که ارزش ین در طول یک ماه اخیر بیش از ۱۰درصد افزایش یافته است. افزایش ارزش ین به طور خودکار قیمت سهام ژاپن را کاهش داد؛ زیرا بسیاری از بزرگ ترین شرکت های جهانگردی این کشور مانند هیتاچی، سونی و تویوتا درآمد خود را در خارج از کشور با استفاده از دلار به کشور، می آورند. همزمان با افزایش قیمت ین، شاخص دلار که نمایانگر ارزش دلار است، در چند روز اخیر با کاهش روبه رو شده است. بخشی از کاهش شاخص سهام در ژاپن ممکن است با این اثر توضیح داده شود. با این حال، اثر احتمالا مهم تر، مربوط به کاهش معاملات محبوب ژاپنی ها است.
ین ژاپن پیش از این، کم ارزش گذاری شده بود و سیاست پولی بانک مرکزی ژاپن، نرخ بهره پایین بود. ترکیب این دو امکان دریافت وام ارزان به ین، تبدیل عواید به دلار و سرمایه گذاری در اسناد خزانه را برای ژاپنی ها فراهم می آورد که بسیار بیشتر از هزینه یک فعالیت تجاری است؛ اما با افزایش نرخ های بهره ژاپن و کاهش نرخ های بهره آمریکا، این معاملات جذابیت کمتری پیدا کرده است. بدتر از آن، تقویت سریع ین هزینه دلاری برای بازپرداخت بدهی را افزایش می دهد و به معاملات آسیب می زند. تحولات شدید چند هفته گذشته بسیاری از سرمایه گذاران را مجبور به فروش دارایی های خود کرده است که به بی ثباتی در بازار سهام داخلی و جهانی می افزاید.
مانند همیشه در پایان پرتلاطم، اکنون اولین سوال این است که آیا - جایی در میان هرج و مرج - قیمت یک دارایی به اندازه کافی نوسان کرده است که آن دارایی را به کلی به خطر بیندازد. در این زمینه، کاهش قیمت طلا و کاهش سهام بانکی، بد یمن به نظر می رسند. سوال مرتبط دیگر این است که آیا وضعیت هفته های آینده بهتر خواهد بود یا بدتر؟ با فرض اینکه هیچ سرمایه گذار بزرگی تصور نکند که اکنون زمان فروش است و مطابق با روحیه جمعی حرکت نکند، می توان امیدوار بود که روند بازارها تغییر کند. در غیر این صورت، اوضاع اصلا خوب نخواهد بود.
برای دسترسی سریع به تازه ترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.این خبر توسط سایت خبرآنلاین منتشر شده و خبر ناب صرفا آن را به اشتراک گذاشته است.
منبع : خبرآنلاین
- عکسچهره واقعی بازیگر نقش دیبا در سریال طوبی - تفاوت فاحش خارج از سریال + تصاویر و بیوگرافی شیما جعفرزاده
- رونمایی (نفس) دختر پژمان بازغی از تیپ و چهره متفاوت اش
- تصاویر ویلای بهشتی و محشر بهرام رادان و مینا مختاری در رامسر ! - حسرت به دل مردم می گذارند !
- اشکان خطیبی برای نخستین بار از پدر خوشتیپش رونمایی کرد
- بررسی استایل سراسر ایرانی هانده ارچل در ایران + عکس تغییر چهره بدون آرایش و لاغری عجیب
- تغییرات چهره نقش خنگ ترین بازیگران (لیسانسه ها) بعد از 5 سال - چی بودند و چی شدند؟!
- عکس زیرخاکی از کودکی لیلا حاتمی و لیلی رشیدی
- زیرکی نفیسه روشن در این عکس را ببینید
- دونگ ئی، بانویی که یک تنه مقابل ظلم و ستم ایستاد
- بررسی استایل باحجاب و زیبای هانده ارچل با شال سفید رنگ - شیک و اصیل+عکس
- کلکسیون کلاه محمدرضا شریفی نیا در اتاقش که توسط دخترش به تصویر کشیده شده - ماشالا برا خودش یه پا مغازه ست+عکس
- مینی ژوپ چرمی هانده ارچل او را جذاب تر از همیشه کرد+عکس
- خانم مجری تلویزیون رسما رد داد - تصاویر شوکه کننده تغییر چهره و اندام ندا غفاری بعد 3 سال در 48 سالگی
- تیپ و چهره تازه (مرضیه) سریال بچه مهندس بعد 4 سال
- تغییر چهره غافلگیرکننده (مرضیه مادر فرهاد) در سریال شهرزاد بعد 9 سال !
- این 16 بازیگر ایرانی خوش پوش ترین استایل ها را در تابستان داشتند - از الناز تا بهنوش + عکس
- جزئیات حذف مستمری 13 هزار نفر از مددجویان بهزیستی
- شاخص بورس افت کرد - هم وزن بالا رفت
- قیمت طلا باز هم ربخت - قیمت جدید طلا امروز 13 شهریور 1404
- چرا یک میلیون تومانِ متناسب سازی به حساب بازنشستگان کارگری واریز نمی شود؟
- ناترازی برق در شهریور به مرز 20 هزار مگاوات رسید
- بورس از رشد بازماند
- قیمت اجاره خانه در گیشا؛ با چه بودجه ای می توان در محله گیشا خانه اجاره کرد؟
- قیمت داگز کوین امروز سه شنبه 13 شهریور 1403
- ماجرای کمبود بلیت پرواز های تهران _ مشهد
- بانک ها در 5 ماه اول سال در پرداخت تسهیلات تکلیفی عملکرد قابل قبولی نداشته اند
- نامه مهم رئیس اتاق بازرگانی به پزشکیان درمورد قطع برق؛ ماجرا چیست؟
- سورپرایز ویژه حقوق بازنشستگی با 10 سال سابقه بیمه تامین اجتماعی