
روایت حسین عبده تبریزی از دلایل وجود ناترازی انرژی - بنزین و گاز را ارزان فروختیم؛ پول نفت را هم بیجا خرج کردیم
به گزارش سرویس اقتصادی خبر ناب به نقل از خبرآنلاین - خبرآنلاین حسین عبده تبریزی در روزنامه اطلاعات نوشت:ناترازی در تولید و مصرف، فرسودگی زیرساخت ها، قیمت گذاری نامناسب و کمبود سرمایه گذاری تنها بخشی از این دلایل هستند. وابستگی بیش از حد به منابع فسیلی، تلفات بالای انرژی در شبکه های توزیع و مصرف بی رویه ناشی از سیاست های یارانه ای، تصویر این بحران را کامل می کنند.
اینها اما تنها در اعداد و آمار خلاصه نمی شوند. اینها تصمیماتی هستند که زندگی امروز ما را سخت تر کرده و آینده فرزندان ما را به خطر انداخته اند.
چه طور در نفت و گاز سرمایه گذاری نکردیم؟ ما که نفت را با هزینه ای حدود ۱۰ تا ۱۳ دلار تولید می کردیم و می توانستیم آن را به قیمت ۸۰ دلار بفروشیم، چه کار مهم تری داشتیم؟ کدام سرمایه گذاری سودآورتر از توسعه زیرساخت های انرژی بود؟ پاسخ آن که متاسفانه درآمدهای خود را خرج روزمرگی کردیم؛ همان طور که منابع صندوق های بازنشستگی را که باید برای آینده نسل های امروز سرمایه گذاری شود، مصرف کرده و می کنیم.
وقتی برق را ارزان عرضه کردیم و مصرف کنندگان را به مصرف بی حساب و کتاب عادت دادیم، به این فکر نکردیم که هزینه ساخت نیروگاه های جدید و حتی بازسازی نیروگاه های قدیمی را از کجا باید تامین کنیم. این بی فکری، باری سنگین بر دوش امروز ما گذاشته و چشم انداز فردای ما را تاریک کرده است. ما آینده را نفروختیم، بلکه به سادگی آن را نادیده گرفتیم.بی احترامی به قیمت بازار و اصرار بر قیمت گذاری اداری، ریشه بسیاری از گرفتاری های اقتصادی ایران است. وقتی قیمت ها را به جای بازار، روی میزهای اداری تعیین می کنیم، چرخه طبیعی عرضه و تقاضا مختل می شود و پیام های حیاتی اقتصادی نادیده گرفته می شود. تولیدکننده ای که مجبور است کالای خود را زیر قیمت واقعی بفروشد، دیگر انگیزه ای برای سرمایه گذاری و تولید بیشتر ندارد. واردکننده ای که ارز ترجیحی می گیردهم به جای تامین نیاز بازار، به فکر سودجویی و قاچاق معکوس می افتد.
امروز وقت آن است که به خود بیاییم و در مسیر اصلاح تصمیماتی حرکت کنیم که شاید دیگر فرصتی برای جبران آنها باقی نمانده باشد. آیا در دنیا تولیدکنندگان گاز و برق سود نمی کنند؟ چرا در ایران باید دولت برق و گاز را تولید یا خریداری کند و سپس به قیمتی پایین تر از ارزش واقعی به مردم و صنایع بفروشد؟ چرا توزیع برق و گاز نباید به دست بخش خصوصی سپرده شود تا بهره وری افزایش یابد و سیستم از فساد و ناکارآمدی رها شود؟ ما چرا اجازه می دهیم مسائل تا نقطه غیر قابل بازگشت پیش بروند و آن گاه مجبور به پذیرش واقعیت شویم؟
لذا ،این وضعیت دیگر انتخاب سیاست گذار نیست؛ اقتصاد فشار می آورد و سیاست های نادرست را به زانو در می آورد. ما به جای پیش بینی و تصمیم گیری در زمان مناسب، همواره منتظر بحران می مانیم تا واقعیت ها به ما تحمیل شوند. وقتی در کشوری حدود ۱۲ تا ۱۵ میلیون نفر به معاملات رمزارز مشغول اند، نمی توان واقعیت رمزارزها را انکار کرد؛ حالا به دنبال قانون گذاری در انتهای قافله در حرکتیم. این نه نشانه سیاست گذاری درست، بلکه نتیجه مقاومت بی حاصل در برابر سازوکارهای طبیعی اقتصاد است. چون به موقع تصمیم نگرفته ایم، اقتصاد ما را مجبور به انتخاب هایی کرده و خواهد کرد که دیگر از دست سیاست گذار خارج است.
مدلی برای حل مشکل
ایران در عین حال شانس هایی هم در حوزه انرژی دارد. انرژی خورشیدی، با کاهش چشمگیر هزینه های تولید طی دهه گذشته، فرصتی طلایی برای ایران است تا عقب ماندگی های خود در حوزه انرژی را جبران کند. امروز هزینه سرمایه ای (CapEx) برای احداث نیروگاه خورشیدی برای هر مگاوات طی ۱۰ سال گذشته به حدود یک دهم کاهش یافته است.
درکنار این، بازار گاز برای واحدهای تجاری، کسب وکارهای صنعتی و تولیدی باید طی یک دوره سه ساله به گونه ای تنظیم شود که قیمت انرژی به حدود ۵۰ درصد نرخ های بین المللی برسد. سپس، در یک برنامه میان مدت، ظرف مدت حداقل هفت سال، این قیمت ها به تدریج افزایش یابد و به سقف ۸۰ درصد نرخ های بین المللی نزدیک شود. این رویکرد تدریجی نه تنها به کسب وکارها فرصت می دهد تا خود را با شرایط جدید تطبیق دهند، بلکه از ایجاد شوک های اقتصادی جلوگیری کرده و زمینه ای برای سرمایه گذاری در بهره وری انرژی و توسعه فناوری های کارآمدتر فراهم می کند.
فیلم ساز باشکوه آذری و رقص شکوهمند پسر تبریزی ! - همه به وجد آمدند !
رضا رشیدپور از مردم خواسته پروفایل شان را به این تصویر تغییر دهند؛ این یک عزای عمومی است+عکس
فیلم آواز باشکوه و غمگین خواننده آذری برا بندرعباس ! - یاندیم الله رحم اله !
فیلم آواز باشکوه راغب با نوازنده های خیابانی ! - به به چه صدای دلنشینی ! - همه دورشان حلقه زدند !
فیلم آواز باشکوه و رقص هندی داریوش فرضیایی بین دختران هندی ! - چه دلبری میکنه بین هندی ها !
ویدیو - شرکت کننده صداتو: همایون شجریان صدام رو تعریف کرد فرداش بلاکم کرد ! - ژوله: حتما عکس نامناسب فرستادی !
فیلم آواز باشکوه و احساسی محسن یگانه ! - بعد از 20 سال در کنسرت جدیدش خواند همه رو به وجد آورد
تصویر - استایل خاص و متفاوت بهنوش طباطبایی در باشگاه ورزشی
فیلم عرض اندام کردن عرفان برزین بازیگر سریال شمعدونی و لیسانسه ها بعد از گرفتن مدال طلا - به معنای واقعی دست هادی چوپان را از پشت بسته
فیلم سر بازی حدس بزن چیه حامد آهنگی یجور تماشاگر میکوبه ملت پاچیدن از خنده
فیلم عزاداری باشکوه و جگرسوز محسن شریفیان داور برنامه (صداتو) به همراه مردم خونگرم بوشهر به یاد بندرعباس - 100 واویلا که عزای بندره
بررسی پشت صحنه پرفروش ترین فیلم سینمای ایران، 7030 با حضور سلاطین طنز؛ بهرام افشاری، ناهید مسلمی و هوتن شکیبا
سکانسی از متهم گریخت که خود عوامل را هم به خنده انداخت
بازیگر تاسیان: سعی کردم یک منشی کلیشه ای نباشم
عکس متفاوت خانم بازیگر سریال فاصله ها در چین
فیلم آواز جگرسوز - سوز و درد سنج و دمام زنی کوچه بوشهر تو غم بندرعباس خون به جیگرت میکنه !
قیمت دلار ، یورو و سایر ارزها امروز 10 اردیبهشت 1404 - دلار به کانال هفتاد هزار تومان برمی گردد؟
ایرلاین هفت دست، هواپیما هیچی! - بساط ایرلاین های کوچک کی جمع می شود؟
رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی: دولت ها و مجالس قبلی گمان می کردند با پایین نگه داشتن قیمت بنزین به مردم خدمت می کنند
رفع ناترازی با استفاده سه میلیون خانوار ایرانی از برق خورشیدی
قیمت جدید طلا و سکه 10 اردیبهشت 1404 - ربع سکه 30 درصد ارزان شد
پیش بینی جدید درمورد قیمت طلا، سکه و دلار تا شنبه آینده - هدف بعدی قیمت ها کجاست؟
احکام همسان سازی 98 درصد بازنشستگان کشور صادر شد - این تغییر مهم در حقوق رخ داد
نفس بازار خودرو برید - آخرین قیمت پژو، شاهین، ساینا، سمند و تارا + جدول
پیش بینی یک کارشناس از شرایط بازار ارز در روز چهارشنبه: سرمایه گذاران بازار ارز به این حوزه کوچ کردند
پرداخت خسارت حادثه بندر شهید رجایی در کمترین زمان ممکن - تکلیف خودروهای بدون بیمه بدنه
پیش بینی بورس فردا 10 اردیبهشت - پیام الیاس کردی: بازار سهام در انتظار این خبر مهم است
شروع توزیع گوشت تولید داخلی با قیمت پایین تر