
قانون مشاغل سخت و زیان آور از همان ابتدا منحرف شد - توفیقی: شکست در صنعتی شدن، در مشکلات امروز نقش دارد
به گزارش سرویس اقتصادی خبر ناب به نقل از خبرآنلاین - خبرآنلاین قانون مشاغل سخت و زیان آور که زمانی برای کاهش آسیب های محیط کار تصویب شده بود حالا به یک ابزار مهم برای اقدام به بازنشستگی زودهنگام در برخی مشاغل تبدیل شده است. هدف از تصویب این قانون البته بازنشستگی زودهنگام برای مشاغلی که به ذات برای سلامتی زیان آورند مانند معدن بوده ولی بخش دیگری از اهداف آن کاهش آسیبها در مشاغلی است که ذاتا زیان بار نیستند.
این رویکرد فشار را به منابع تامین اجتماعی بیشتر خواهد کرد که نهایتا دود آن می تواند به چشم کارگران و بازنشستگان برود. برخی از تحلیل گران این نحوه اجرای قانونن مشاغل سخت و زیان آور را با رویکرد حاکم بر تامین اجتماعی در دهه ۸۰ همسو می دانند که در آن از راههای گوناگون تلاش می شد تا بازنشستگی پیش از موعد افزایش یابد. آن زمان توجیه این بود که با این اقدام زمینه برای اشتغال جوانان و فارغ التحصیلان دانشگاهی فراهم تر خواهد شد.
فرامرز توفیقی، فعال کارگری، به خبرآنلاین گفت: «مشکل پیش آمده در قانون مشاغل سخت و زیان آور برای امروز و دیروز نیست و تنها به همین قانون هم خلاصه نمی شود. واقعیت این است که ما همیشه در نوع قانون گذاری دچار مشکل هستیم زیرا به جای انکه مسائل را فرایندی فهم کنیم، به شکل علت و معلولی با آن مواجه می شویم.»
او با اشاره به قانون نوسازی صنایع و به نوعی مرتبط دانستن این دو قانون با یکدیگر توضیح داد: «زمانی که قانون نوسازی صنایع برای بازنشستگی ۲۵ ساله تصویب شد، فکر می کردند که کشور با سرعتی قابل توجه صنعتی خواهد شد و قانون گذاران با این قانون می خواستند زمینه اشتغال بیشتر را البته به زعم خودشان فراهم کنند.»
توفیقی با یادآوری اینکه یکی از انتقادات اساسی به رژیم گذشته، صنعتی نبودن ایران بود و صنعتی شدن یکی از مطالبات مهم انقلاب بود ادامه داد: «به شاه انتقاد می شد که به جای صنعتی کردن، کشور را تبدیل به مونتاژ کار کرده است. بگذریم از اینکه در طول این سالها نه تنها صنعتی نشدیم که حتی در بخشهایی دیگر مونتاژ کار هم نیستیم. من فکر می کنم مشکلات امروز تا اندازه زیادی به دلیل همین روند شکست خورده صنعتی شده است.»
او افزود: «در این سالها به دلیل تحریم و ناکارآمدی بخش بزرگی از صنایع ما از بین رفتند و این همزمان بود با تشویق به فرزندآوری. به ویژه در دهه ۶۰ که انواع مشوق ها برای فرزندآوری را در نظر گرفتند ما با یک شوک جمعیتی هم مواجه شدیم. پرواضح است وقتی فرزندآوری تشویق می شود باید فکری به حال آموزش، بهداشت، درمان و اشتغال آنها هم بکنند. وقتی در صنعتی کردن هم دچار مشکل شدیم، بازنشستگی پیش از موعد یکی از راههای ایجاد شغل بود و چه راه پر هزینه ای.»
توفیقی با یادآوری رشد دانشگاهها و جمعیت دانشجو در دهه ها ۷۰ و ۸۰، این روند را در ادامه تلاش برای عقب افتادن نیاز به شغل بخشی از جمعیت کشور دانست.
عضو پیشین شورای عالی کار گفت: «روند صنعت زدایی در کشور ما تشدید شد و قوانینی چون نوسازی ۲۵ ساله صنایع یا مشاغل سخت و زیان آور هم به تصویب رسیدند. با اینکه قانون مشاغل سخت و زیان آور در پی این بود که مشاغل زیان آور را به سمت استاندارد کردند سوق دهد اما کشور در این سالها صنایعش عقب مانده تر شده و تنها استفاده این قانون به بازنشستگی پیش از موعد خلاصه شده است.»
وی با یادآوری چهار آیتم کارگر، ماشین، متد و مواد اولیه معتقذد است ما در این سالها تکنولوژی را نه تنها به روز رسانی نکردیم که حتی دچار عقب نشینی هم شده ایم. از نظر متد نیز پیشرفتی نداشتیم و در مواد اولیه هم متکی شده ایم به مواد اولیه درجه چندم چینی. نیروی کار را هم آن قدر تضعیف و استمرار کرده اند که تبدیل شده به یکی از ارزان ترین نیروهای کار جهان.»
توفیقی توضیح داد: « در حالی که هر ساله قوانین مرتبط با آلایندگی در جهان سخت گیرانه تر می شود، ما با محیط کاری با بهره وری پایین و آلایندگی بیشتر از گذشته مواجهیم. این در حالی است که از ابتدا به جای توجه به این بخش قوانین مشاغل سخت و زیان آور، از آن به عنوان اهرمی برای بازنشستگی پیش از موعد بهره جستند. فکر می کردند با این کار می توانند اشتغال زایی را بیشتر کنند اما در عمل همانطوری که مشهود است، چنین نشد.»
مسبب این وضعیت تصمیم گیران کشورند
وی با اشاره به سو استفاده های بخشی از کارفرمایان از این قانون گفت: «اکنون دیگر نه سود تولید مانند گذشته است و نه توان رقابتی چندانی برای صنایع و بنگاههای ما باقی مانده است. به همین دلیل امروز تعداد زیادی از کارفرمایان و سرمایه داران در پی تغییر این قانون هستند. درواقع امروز برای کارفرمایان این قانون چون دیگر فایده ای ندارد، تمایل به تغییر آن بالا رفته است.»
عضو پیشین شورای عالی کار که در دولت سیزدهم از این سمت کناره گرفت، باور دارود وضعیت فعلی این قانون و انواع بازنشستگی های زودهنگام موجب فشار سنگینی بر منابع صندوق تامین اجتماعی شده است.
او افزود: «اکنون با وضعیتی مواجهیم که ورودی صندوق آنقدر کاهش یافته که کفاف هزینه های آن را نمی دهد. بازنشستگی زودهنگام فقط با ارجاع به این قانون نبوده بلکه اگر فراموش نکرده باشید در دوره احمدی نژاد دولت حاکم تمام عیار تامین اجتماعی شده و مانند گاوی شیرده منابع آن را هر جا که خواستند هزینه کردند. در این راستا زنان قالیباف را تحت پوشش تامین اجتماعی کردند، صندوق های ورشکسته فولاد، مخابرات و ذوب آهن را هم به این سازمان تحمیل کردند و به این اقدامات آن قدر ادامه دادند تا صندوق تبدیل به یک صندوق ورشکسته شود.»
این اظهارات در حالی است که مرکز آمار ایران نرخ بیکاری ۱۴۰۳ را ۷.۶ درصد اعلام کرده است که کمترین نرخ بیکاری ایران در یک دهه گذشته محسوب می شود.
توفیقی با رد آمارهای رسمی که از بهبود وضعیت اشتغال و کاهش بیکاری خبر می دهند تاکید کرد: «اگر واقعا این همه اشتغال زایی در کشور بوده چرا ورودی منابع به صندوق تامین اجتماعی احیا نشده و هنوز بحران منابع وجود دارد؟ مگر اینکه انقدر میل به اشتغال رسمی کاهش یافته باشد که از این طریق نرخ بیکاری کاهش یافته که در این صورت دیگر چیزی برای دستاورد تراشی وجود ندارد.»
وی افزود: «همانطوری که گفتم امروز صندوق تامین اجتماعی رو به ورشکستگی است، صنایع هم رفع آلایندگی و سختی از مشاغل نکردند و حالا دیگر ادامه این وضعیت ممکن نیست. در اینجا البته نه کارگر مقصر است و نه حتی کارفرما، بلکه مسبب این وضعیت نظام تصمیم گیری کشور است که به این شکل کشور را سالها است اداره می کنند و نه تنها شغلی نساختند و صنایع را پیش نبردند که صندوق تامین اجتماعی را بحران زده کردند. به باور من تغییر در قانون مشاغل سخت و زیان آور اگر همزمان با اصلاحات اساسی تر و تغییر رویکرد حاکمیت نباشد، در نهایت نخواهد توانست به اهداف مهمی دست یابد.»
این خبر توسط سایت خبرآنلاین منتشر شده و خبر ناب صرفا آن را به اشتراک گذاشته است.
منبع : خبرآنلاین
آواز خسروی؛ شرکت کننده سلام من به تو یار قدیمی میخونه حضار حض میکنن بنازم
آواز باشکوه حامد بهداد با شور و حرارت میخونه - جهان و کار جهان جمله هیچ است
شهره سلطانی: خونه رو ول کنم کجا برم؟ - گربه های تو تراسو چیکار کنم؟
بررسی منزل شاهانه داریوش ارجمند، حشمت خان فردوس سریال ستایش - گلدان های درب ورودی فوق العاده زیباست
دانلود آهنگ باشکوه و حماسی محسن چاوشی به نام خلیج ایرانی - از جار و جنجال دشمن نمی ترسیم…
نگاه روز - چهره جدید سارا روستاپور مجری برنامه کودک و عروسک های زیبایش
ماندگارترین شعر نسیم شمال و شعرخوانی سوزناک استاد کاکاوند برای وطن - کردند بر تو ناخلفان ظلم ها وطن! ..
فیلم - غوغای پیانو نوازی احساسی عرفان طهماسبی با صدای بهشتی اش به عشق وطن - دارا ایران، سارا ایران، دنیا ایران
آواز باشکوه همایون شجریان با عاشقانه های مهدی پاکدل و رعنا آزادی ور - چه کنی؛ بند ز بندم، همه یک بار جـدا…
آواز باشکوه و احساسی محمد علیزاده در صداتو به عشق لیانا و محسن شریفیان - خدا فرشته هاشو که نمی سپره دست همه...
استوری پشت وانتی نیکی کریمی +عکس - یه روز خستگی هامو میفروشم! آرزوهامو میخرم
وحید رهبانی: ما خاورمیانه نیستیم! ما مرکز جهانیم و ایران عروس این نقطه است
فیلم مداحی باشکوه (مجید شهریاری) بازیگر سینما در حرم امام رضا(ع) - دلخوشن نمیدونن که امید حرم به خاک افتاده
آواز باشکوه و اصل همایون شجریان کنار استاد شجریان - مصداق بارز پسر کو ندارد نشان از پدره شاهکار!
داستان جالب انتخاب اسم مازیار لرستانی بعد از تطبیق جنسیتش: میخواستم اسمم رو (ودود) بزارم ولی ...
واکنش حماسی و شورانگیز صابر ابر، بازیگر سریال (تاسیان) به وحشی گری های اسرائیل
یک بانک دیگر حملات سایبری را تأیید کرد؛ متن پیامک خطاب به شهروندان
هشدار یک بانک به مشتریانش درمورد ارسال پیامک خرابکارانه
ابلاغ مهم بانک مرکزی به شبکه بانکی کشور
سهمیه بندی آرد در تهران برداشته شد؛ این استان ها در اولویت قرار گرفتند
خبر مهم سازمان هدفمندسازی یارانه ها برای پرداخت یارانه نقدی
زمان پرداخت حقوق خرداد این گروه از بازنشستگان اعلام شد
افزایش سهیمه برداشت کارت های سوخت از پمپ بنزین های تهران ؛ هر خودرو چند لیتر بنزین دریافت می کند؟
پرداخت عوارض در کدام جاده ها حذف شد؟
حرکت بانک ها به سمت امهال اقساط وام
عرضه گسترده برنج، روغن و شکر از امروز - مشکل روغن حل می شود
برگزاری اولین جلسه شورای عالی بورس با حضور وزیر جدید اقتصاد؛ تصمیم گیری برای فعالیت بازار سرمایه
لغو پروازها تمدید شد