دانلود فیلم
آیا آموزش مفاهیم اقتصادی به بچه ها لازم است؟

آیا آموزش مفاهیم اقتصادی به بچه ها لازم است؟

۲۰ تیر ۱۴۰۳ - ۱۴:۱۸ زمان مطالعه : 9 دقیقه
سرویس مجله - آموزش مفاهیم اقتصادی به کودکان از نظر روانشناسان مورد تایید قرار گرفته است، برای اینکه کودک شما آینده بهتری داشته باشد.

به گزارش سرویس مجله خبر ناب به نقل از همشهری - ، آیا آموزش مفاهیم اقتصادی به بچه ها لازم است؟ اگر پاسخ مثبت است از چه سنی باید مفاهیم مالی را به کودک خود آموزش دهیم؟ بهترین روش برای آموزش مدیریت مالی به کودک چیست؟ این ها فقط بخشی از سؤالات متعددی است که والدین در خصوص تربیت اقتصادی فرزندان خود مطرح می کنند. در صورتی که قرار است در آینده، کودک شما در مدیریت اقتصادی زندگی خود موفق عمل کند، باید از دوران کودکی به این موضوع اهمیت دهید. در این مقاله قصد داریم به معرفی چند راهکار مناسب برای آموزش مفاهیم اقتصادی به بچه ها بپردازیم پس با ما همراه باشید.

سن آغاز آموزش مفاهیم اقتصادی به بچه ها

واقعیت این است که نمی توان بازه سنی دقیقی را برای این مسئله تعیین کرد؛ چرا که کودکان از ویژگی های فردی متفاوتی در مقایسه با یکدیگر برخوردار هستند. اما روی هم رفته اگر قرار است به آموزش مدیریت مالی به کودک خود بپردازید، باید توجه داشته باشید که قبل از ۴ یا ۵ سالگی زمان مناسبی برای این منظور نیست. چرا که کودک شما درک درستی از موضوعات اقتصادی نخواهد داشت. لزومی هم ندارد که تا قبل از ۵ سالگی در این خصوص با او صحبت کنید. اما از ۵ سالگی به بعد می توانید کم کم شروع به توضیح دادن در خصوص برخی از موضوعات اقتصادی برای کودک خود کنید.

چه موضوعاتی در آموزش مفاهیم اقتصادی باید باشد؟

حال که سن و سال مناسب برای آموزش مفاهیم اقتصادی به بچه ها را شناختیم، باید در ادامه به این نکته اشاره کنیم که چه موضوعات اقتصادی را باید با بچه ها در میان بگذاریم. باید توجه داشته باشید که متناسب با حد درک و فهم بچه ها از موضوعات به ساده ترین شکل ممکن برخی از مفاهیم پایه ای را به آن ها آموزش دهید. در همین راستا مهم ترین موضوعاتی که باید به فرزندان خود بیاموزید، عبارت اند از:

آیا آموزش مفاهیم اقتصادی به بچه ها لازم است؟

آدم ها چطور پول به دست می آورند؟

خیلی از بچه ها متوجه هستند که برای خرید اسباب بازی ها، لباس ها و ... باید پول پرداخت کرد؛ اما نمی دانند که این پول از کجا می آید؟ حتی برخی از آن ها فکر می کنند که پول همیشه وجود دارد و به هر میزان که نیاز داشته باشند، به آن دسترسی خواهند داشت. والدین باید سعی کنند به فرزندان خود در این زمینه توضیح دهند. در واقع فرزند شما باید بداند که پول در ازای کار کردن به دست می آید.

منابع مالی محدود است

یکی از موضوعات مهمی که در زمینه آموزش مفاهیم اقتصادی به بچه ها باید مورد توجه قرار بگیرد، روشن کردن مسئله محدودیت منابع مالی برای بچه ها است. کودک شما باید به خوبی بداند که هر چیزی را به هر قیمتی که اراده کند، نمی تواند در اختیار داشته باشد. برای آموزش این موضوع در زمان خرید خوراکی کودک را همراه خود ببرید. بودجه ای که برای خرید خوراکی کودک تان اختصاص داده اید را به طور شفاف به او توضیح دهید. در ادامه به او بگویید که با این پول می تواند تنها بخشی از خوراکی های مورد علاقه اش را تهیه کند.

در این شرایط کودک یاد می گیرد که با منابع مالی محدودی که در اختیار دارد، باید بین خوراکی های مورد علاقه اش اولویت بندی کند. این داستان و گزاره به ظاهر ساده بخش عمده ای مشکلات اقتصادی امروز جامعه ما را شامل می شود. به سادگی از کنار آن عبوری نکنید زیرا با این کار هنر مدیریت منابع مالی را به فرزند خود آموزش می دهید.استفاده از بازیهای آموزشی که با این هدف طراحی شده اند نیز توصیه میشود. برای مثال «بازی فکری پایاپای هوپا» با هدف آموزش نحوه ی داد و ستد به کودکان طراحی شده است. این بازی فکری کارتی برای کودکان ۷ سال به بالا مناسب بوده و فعالیتهای اقتصادی را به آن ها آموزش می دهد. طرح داستانی بازی به یک بازار قدیمی اشاره دارد که بازیکنان در آن به عنوان تاجران شهر به داد و ستد می پردازند. بازیکنان باید یکی از کارت های خود را با بالاترین امتیاز انتخاب کرده و کارت های دیگر را با اعضای دیگر بازی تعویض کند. بازی تا جایی پیش میرود که یک تاجر تمام کارت کالای مورد نظر خود را به دست آورده باشد. به این ترتیب کودک در میابد که در مواقع ضروری می تواند دست به داد و ستد زده و از منابع مالی محدود خود بهترین بهره را ببرد.

پس انداز کردن

هنر پس انداز کردن یکی از مهم ترین مهارت های اقتصادی است که هر فرد در طول زندگی به آن نیاز پیدا می کند. در زمینه آموزش مفاهیم اقتصادی به بچه ها حتما پس انداز کردن را با آن ها تمرین کنید. کودک شما باید یاد بگیرد که هر مقدار سرمایه ای که در اختیار دارد، برای خرج کردن در امروز نیست. بلکه می تواند با ذخیره بخشی از آن پول، در آینده یک اقدام بزرگ انجام دهد. آموزش پس انداز کردن به کودکان کار دشواری نیست.

حتما یک یا چند قلک برای کودک خود تهیه کنید. هر قلک را با مشورت کودک به یک کار خاص اختصاص دهید. در ادامه به او توضیح دهید که با پس انداز کردن پول توجیبی هایی که می گیرد، می تواند فلان وسیله یا اسباب بازی مورد علاقه اش را تهیه کند. همچنین در زمانی که وسیله ای برای خانه خود تهیه می کنید هم به کودک تان توضیح دهید که آن را از محل پس اندازهایتان تهیه کرده اید. این کار تأثیر زیادی خواهد داشت. یکی از موثرترین بازی های فکری برای آموزش پس انداز کردن، بازی مشهور «مونوپولی» شناخته می شود. این بازی با افزایش دقت، تمرکز و هوش کودک، توانایی های اقتصادی را به او آموزش میدهد. همچنین این بازی قدیمی برای کودکان بالای هشت سال مناسب بوده و با ۲ الی ۸ بازیکن برگزار میشود. بازیکنان در طول بازی باید به صورت پنهانی بر روی خانه های شهری خیالی سرمایه گذاری کرده و منابع مالی خود را مدیریت کنند. کسی که بیشترین خانه را خریداری کرده و سود خوبی به جیب زده باشد، برنده ی بازی خواهد بود. در ورژن جدید بازی مونوپولی یک کارتخوان اسباب بازی نیز تعبیه شده که کودکان را با مفاهیم دیگر اقتصادی آشنا خواهد کرد.

آیا آموزش مفاهیم اقتصادی به بچه ها لازم است؟

خرید کردن را به بچه ها آموزش دهیم

در ادامه آموزش مدیریت مالی به کودکان، باید سعی کنید هنر خرید کردن را نیز به او یاد بدهید. چند مسئله مهم در هنگام خرید کردن وجود دارد که عبارت اند از:

- حتما به کودک خود آموزش دهید که برای خرید یک کالا، قیمت چند محصول مشابه را بررسی کند و بهترین گزینه را خریداری کند.

- به آن ها یاد بدهید که کدام محصول را باید از کجا تهیه کنند تا قیمت آن مقرون به صرفه شود.

- جمع و تفریق اعداد را برای محاسبه مجموع هزینه خرید به او بیاموزید.

- این موضوعات را به طور طبیعی هنگامی که به خرید می روید، می توانید به فرزند خود آموزش دهید.

آیا آموزش مفاهیم اقتصادی به بچه ها لازم است؟

اسراف نباید کرد

یکی از مشکلاتی که امروز جامعه ما به شدت با آن دست و پنجه نرم می کند، مسئله اسراف است. ما در زمینه های مختلف از مصرف منابع انرژی گرفته تا مواد غذایی به شدت مسرف هستیم. هزینه ها و خسارت های سنگینی هم از محل این اسراف ها به خانواده ها و کشور تحمیل می شود. سعی کنید از همان ابتدای دوره کودکی رفتارهای مصرفی درست را به کودک خود بیاموزید. از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:

-خاموش کردن چراغ های اضافی

-باز نگذاشتن زیادی آب در حمام در زمان شستشوی بدن

-پوشیدن لباس گرم در منزل در فصل سرد سال برای جلوگیری از هدر رفتن انرژی

-مصرف مواد غذایی به اندازه نیاز

تمام این رفتارها در کاهش هزینه های جاری زندگی اثرگذار است. کودک شما اگر زندگی مبتنی بر صرفه جویی را یاد بگیرد، در بزرگسالی می تواند مدیریت مالی خوبی روی درآمد خود داشته باشد. برای آموزش مفاهیم اقتصادی به بچه ها سعی کنید از روش های تشویقی استفاده کنید تا توجه آن ها بیشتر جلب شود.

مضرات حرص و طمع

آز و طمع از خصلت های بد اخلاقی هستند که زندگی را به کام انسان تلخ کرده و از پیشرفت او جلوگیری می کنند. کودکان نیز رفتارهای طمع کارانه مخصوصی را از خود نشان می دهند. برای مثال لحظه ای از عروسک خود جدا نمی شوند یا اسباب بازی های دیگران را تنها برای خود می خواهند. توصیه می شود در کنار آموزش مفاهیم اقتصادی به کودک، مفهوم طمع را نیز برای او شرح دهید. همچنین در مورد عواقب این صفت اخلاقی نیز با کودک خود صحبت کنید. به عنوان مثال، اشخاصی که همواره طمع می ورزند، به صفات اخلاقی منفی دیگری همچون دروغ، تجسس و… نیز دچار خواهند شد.

شما می توانید با قصه گویی مضرات حرص و طمع را برای فرزند خود توضیح دهید. همچنین بازی فکری مثل «نارو Cash and Guns» نیز برای آموزش مضرات طمع به کودک مناسب خواهد بود. بازی فکری رومیزی برای کودکان بالای ۱۰ سال مناسب بوده و مفاهیم اقتصادی همچون سود، تقسیم کردن پول و… را به آن ها آموزش می دهد. در این بازی سارقان مسلح در این بازی دور هم جمع شده اند و اکنون باید پول و سودی که به جیب زده اند را بین خود تقسیم کنند. اما هر بازیکن در طول بازی طمع کرده و هیچ کدام به توافق نمی رسند. در نتیجه باید با استفاده از تفنگ های اسباب بازی، بازیکنان دیگر را از بازی بیرون کنند.

آیا آموزش مفاهیم اقتصادی به بچه ها لازم است؟

استفاده از بازی ها و انیمیشن ها برای آموزش مفاهیم به بچه ها

بازی ها، کتاب های داستان و انیمیشن های بسیار خوبی برای آموزش مفاهیم اقتصادی به بچه ها وجود دارد. سعی کنید در این زمینه تحقیق کنید. از جمله بازی های مناسب برای این منظور می توان به ایروپولی اشاره کرد که کاملا با تمرکز بر ارتقای سواد مالی افراد طراحی شده است. این محصول با الگوبرداری از بازی مشهور «مونوپولی» طراحی شده و هوش اقتصادی کودکان را افزایش می دهد. البته نکته حائز اهمیت آن که در این بازی ها احکام شرعی اسلام در حوزه اقتصادی رعایت نشده و خوب است که حین بازی با کودک این موضوعات را پیش بکشید تا علاوه بر آموزش های سواد مالی و بالا بردن هوش اقتصادی کودکان، آنها را از همین ابتدا نسبت به رعایت موازین شرعی معاملات اقتصادی حساس و آگاه کنید. حتما در طول هفته ساعاتی را به همراه کودک خود صرف این بازی ها، تماشای انیمیشن ها و مطالعه کتاب ها کنید.

کلام پایانی

واقعیت این است که آمارهای علمی نشان می دهد که وضعیت کشور ما از نظر سواد مالی عمومی مردم در جایگاه مطلوبی در سطح دنیای قرار ندارد. اگر می خواهیم که در آینده این وضعیت را دگرگون کنیم، باید از همین امروز به فکر باشیم. با آموزش مدیریت مالی به کودک می توان طرحی نو در انداخت و مسیر زندگی آینده او را هموارتر ساخت.



منبع: ایرنا

این خبر توسط سایت همشهری آنلاین منتشر شده و خبر ناب صرفا آن را به اشتراک گذاشته است.

منبع : همشهری آنلاین

اخبار گوناگون در خبر ناب