
پیشرانه EF7؛ قلب تپنده خودروهای سمند و دنا
این موتور که با هدف بهبود عملکرد و کاهش مصرف سوخت نسبت به نسل های قبلی طراحی شده، به عنوان یک پیشرانه چهار سیلندر با تکنولوژی نسبتاً مدرن شناخته می شود. در این مقاله به بررسی دقیق ویژگی های فنی، تاریخچه، مزایا و چالش های این پیشرانه می پردازیم.
تاریخچه و توسعه
پیشرانه EF7 در دهه ۱۳۸۰ خورشیدی و با همکاری مهندسان داخلی و مشاوران آلمانی توسعه یافت. این موتور از اواخر سال ۱۳۸۷ روی سمند قرار گرفت تا این محصول ایران خودرو که پیشتر با موتور XU7 تولید میگردید، با پیشرانه جدیدتر و بهتری وارد بازار شود.در حقیقت هدف اصلی از تولید EF7، جایگزینی موتورهای قدیمی مانند XU7 (موتور ۱.۶ لیتری پژو ۴۰۵) بود که پاسخگوی نیازهای روز بازار نبودند.
مشخصات فنی
پیشرانه EF7 یک موتور چهار سیلندر خطی با حجم ۱.۷ لیتر است که جزئیات فنی آن به شرح زیر می باشد:
- نوع سوخت: بنزین و سیانجی
- سیستم سوخت رسانی: انژکتوری
- دریچه گاز: برقی
- قدرت و گشتاور:
- حداکثر قدرت: ۱۱۳ اسب بخار
- حداکثر گشتاور: 155 نیوتن متر در حالت بیشینه
- نوع موتور موتور چهار سیلندر
- حجم موتور ۱۶۴۶ سیسی
- بلوک سیلندر چدن
- سرسیلندر آلومینیوم
- سیستم خنک کننده : مایع خنک کننده با پمپ آب و ترموستات
کاربرد در خودروهای سمند و دنا
پیشرانه EF7 به عنوان یکی از پیشرفتهترین موتورهای داخلی، در کنار نسخههای بهبود یافتهاش مانند EFP و مدل توربوشارژ، به عنوان نیروی محرکه اصلی در نسلهای مختلف خودروهای سمند، دنا و سورن به کار گرفته شده است. این پیشرانهها با هدف افزایش کارایی و و انطباق پذیری با شرایط موجود طراحی شدهاند. به طور کلی، این موتورهای ارتقا یافته نقش بسزایی در تحولی که در صنعت خودروسازی ایران در حال انجام است، ایفا میکنند.
مزایا و نقاط قوت
۱. سازگاری با سوخت داخلی: طراحی EF7 به صورت پایه گازسوز انجام شده و مشکلات مربوط به تغییر سوخت که در پیشرانههای دیگر مانند XU7 مشاهده میشود را در این پیشرانه شاهد نیستیم. همچنین با بنزین عرضه شده در ایران نیز سازگاری مناسبی دارد.
۲. مصرف سوخت مناسب: میانگین مصرف سوخت در شرایط ترکیبی حدود 7 لیتر در ۱۰۰ کیلومتر گزارش شده است که شاید با توجه به راندمان خروجی این موتور، نسبت به پیشرانههای روز دنیا عدد چندان مناسبی نباشد اما به صورت کلی در مقایسه با پیشرانههای دیگر خودروهای داخلی عدد بدی به حساب نمیآید.
۳. تعمیرپذیری آسان: قطعات این موتور در بازار ایران به وفور یافت می شود و هزینه نگهداری نسبتاً پایینی دارد و با توجه به اینکه سالها در خودروی سمند از این پیشرانه استفاده شده است، تعمیرکاران خودرو شناخت خوبی نسبت به این موتور پیدا کردهاند.
چالش ها و مشکلات رایج
با وجود مزایای قابل توجه، پیشرانه EF7 با برخی چالش ها مانند مشکل شاتون زدن در برخی نمونه ها و نیاز به استفاده از قطعات با کیفیت بالا نیز روبهروست. از طرفی با توجه به اینکه بیش از 15 سال از شروع تولید این نوع پیشرانه میگذرد، نسبت به پیشرانههای روز دنیا از تکنولوژی و راندمان پایینتری برخوردار است. البته این مشکل کم و بیش مربوط به همه خودروهای تولید داخل میباشد و تنها مختص موتور EF7 نیست.
نگهداری و سرویس دوره ای
برای افزایش عمر پیشرانه EF7 انجام سرویسهای دورهای توصیه شده توسط سازنده ضروری است. در ادامه به برخی از این سرویسها اشاره میکنیم:
- تعویض به موقع روغن موتور: حدودا هر ۵۰۰۰ کیلومتر با روغن 10w40
- تعویض تسمه تایم: تعویض هر ۶۰,۰۰۰ کیلومتر برای جلوگیری از پاره شدن تسمه و آسیب به موتور.
- پاکسازی انژکتورها: استفاده از افزودنی های پاک کننده انژکتور به صورت دورهای.
- تعویض شمعها: با توجه به برند و نوع شمع مورد استفاده، عمر مفید شمعها میتواند متغیر باشد. برای آگاهی از قیمت شمع خودرو پایه کوتاه نیکل NGK BKR6EZ 4619 که مناسب موتور خودروهای با موتور EF7 مییاشد، به فروشگاه تخصصی شمع ریاحی پارت (riahipart.com) مراجعه فرمایید.
نتیجه گیری
پیشرانه EF7 با وجود چالش های فنی، به عنوان یک موتور بومی و مقرون به صرفه نقش مهمی در خودروهای خانواده سمند و دنا ایفا کرده است. بهبود مستمر کیفیت قطعات، استفاده از سوخت استاندارد و سرویس دوره ای منظم می تواند عملکرد این پیشرانه را به سطح مطلوب برساند. همچنین با توجه به پیشرفتهای سالهای اخیر و تولید موتور EF7 در نسخه توربوشارژ و همچنین نسخه ارتقا یافته آن یعنی EFP، میتوان امیدوار بود سطح کیفی پیشرانههای تولید شده توسط ایرانخودرو روز به روز بهبود یابد.