ناگفته های قالیباف از چگونگی تصویب قانون مهم درمورد برجام؛ در جلسات او با پزشکیان چه گذشت؟
به گزارش سرویس سیاسی خبر ناب به نقل از فرارو - رئیس مجلس شورای اسلامی از آمادگی و همکاری مجلس شورای اسلامی و فضای مثبت شکل گرفته در آن برای بررسی کابینه پیشنهادی رئیس جمهور منتخب خبر داد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حضرت آیت الله خامنه ای، محمدباقر قالیباف در گفت وگویی از آمادگی و همکاری مجلس شورای اسلامی و فضای مثبت شکل گرفته در آن برای بررسی کابینه پیشنهادی رئیس جمهور منتخب خبر داد. در ادامه گزیده این گفتگو را می خوانید:
رهبر انقلاب در دیدار اخیر با نمایندگان، یک بار دیگر از قانون «اقدام راهبردی» نام بردند و آن را مجدّداً تأیید کردند. لطفاً درباره ی چگونگی، چرایی و اثرات این قانون یک مقدار توضیح بفرمایید، زیرا در مجلس قبل و دوره ی شما بود که این قانون طرّاحی و تصویب شد.
قالیباف: بله، یک توضیح دقیق می دهم. اوّلاً در شورای عالی امنیّت ملّی چند جلسه در رابطه با مسائل مربوط به برجام و مسائل هسته ای صحبت شد و این شورا یک مصوّبه ای داشت که این مصوّبه چند بند داشت؛ بند هفتم آن مصوّبه این بود که مجلس شورای اسلامی قانونی را در حوزه ی مسائل هسته ای تصویب بکند که به همان تعبیر رهبر انقلاب، دست دولت را در این زمینه پُر کند تا در میز مذاکرات و بحث هایی که دارند، بتوانند با قدرت بیشتری پیش بروند.
شما نگاه کنید، همین الان هیئت هایی که می آیند در همین نشست های پنج به علاوه ی یک و چندجانبه صحبت می کنند، موضوعات که به جای مشخّصی می رسد، آن ها می گویند این مصوّبه ی کنگره ی ما است، ما اختیار نداریم خلاف مصوّبه ی کنگره عمل کنیم، نمی توانیم تغییر بدهیم، در اختیار ما نیست، ما اینجا به شما قول هم نمی توانیم بدهیم که آیا کنگره این را بپذیرد یا نپذیرد. خب این یک فرصتی است برای طرف مقابل و همه ی دنیا از این استفاده می کنند. در حقیقت، قانون «اقدام راهبردی» همین ریل گذاری را کرد و دست مذاکره کنندگان را پُر کرد.
این جنبه عمومی بحث بود؛ ولی به صورت خاص، اگر شما یادتان باشد، در دوره ی قبلی که ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برنده شد و آمد دولت را به دست گرفت، از برجام خارج شد. خب عکس العمل دولت ما در آن مقطع چه بود؟ همان لحظه ی اوّل خارج نشد، یک هفته فرصت داد، گفت بعد از یک هفته تصمیم می گیریم و اعلام می کنیم.
خب یک هفته بعد دیدیم تصمیم نگرفت، دو هفته بعد هم تصمیم نگرفت، دو ماه بعد هم تصمیم نگرفت؛ یعنی آمریکا یک طرفه از برجام خارج شد و به هیچ تعهّد خودش عمل نکرد، درحالی که ما همه ی تعهّدات خودمان را اجرا کرده بودیم؛ لذا دولت در یک وضع انفعالی به سر می برد.
این قانون که در نُه بند تصویب شد، وظایفی را برای دولت مشخّص کرد؛ مشخّص کرد که اگر آن ها برنگردند، ما پروتکل های الحاقی را که داوطلبانه اجرا کرده بودیم اجرا نمی کنیم. ضوابطی گذاشتیم که در نُه بند، مرحله به مرحله مشخّص شد و دولت مکلّف شد این ها را اجرا کند و اجرا کرد و شما دیدید که هم دولت از انفعال بیرون آمد، هم اینکه بقیّه ی کشورها در رابطه با بحث هسته ای و برجام پای کار آمدند و اصلاً از حالت انفعال به حالت فعّال برگشتیم و مسیر کار خودمان را انجام دادیم.
آن زمان هم یک بحث هایی می شد؛ می گفتند که اگر از پروتکل الحاقی بیرون بیاییم، فردا جنگ می شود، فردا فلان اتّفاق می افتد!
خب دیدید که هیچ کدام از این اتّفاقات نیفتاد؛ این ها تحلیل های غلط و اطّلاعات ناقصی بود که داده می شد. همه ی این ها برای ما تولیدِ قدرت کرد، همه ی این ها به ما فرصت های جدیدی داد که ما نمونه های آن را دیدیم. لذا همان طور که رهبر انقلاب باز هم تأکید فرمودند، قانون «اقدام راهبردی» واقعاً یک قانون اساسی و یک قانون قدرتمند است که دست دولت را برای مذاکرات پُر کرده. طبیعتاً همین الان هم اگر بنایی بر گفت وگو باشد، مطمئن باشید که ما با قدرت بیشتر این کار را انجام می دهیم.
البتّه ما بارها گفته ایم که ما برای مذاکره ای که منجر به انتفاع اقتصادی ملّت ایران بشود کاملاً آماده ایم، این کار را انجام می دهیم و این قانون دارد کمک می کند که در مذاکرات، انتفاع اقتصادی و بهره مندی اقتصادی به طور کامل برای کشور و مردم ما فراهم بشود.
آقای قالیباف! در آن دیدار، حضرت آقا باز هم درباره ی ورود مجلس به مسائل بین المللی صحبت کردند و فرمودند که مجلس و نمایندگان مجلس می توانند در مسائل بین المللی و در زمینه ی دیپلماسی فعّال باشند؛ می خواهم یک مقدار در مورد این موضوع صحبت بکنید. به خصوص، شما اخیراً سفری به روسیه داشتید و با مقامات ارشد روسیه دیدارهایی داشتید؛ در مورد این دیپلماسی پارلمانی و اثری که مجلس و نمایندگان مجلس می توانند در این زمینه داشته باشند، یک مقداری توضیح بفرمایید.
قالیباف: به هرحال، در حوزه ی سیاست خارجی، رابطه ی بین دولت ها یک بحث است، رابطه ی دیپلماسی پارلمانی بین پارلمان ها یک بحث دیگر است.
محدودیّتی که بین دولت ها هست، گفت وگوهایی که بین دولت ها هست و پروتکل هایی که آنجا رعایت می شود، در حوزه ی ارتباطات بین نمایندگان مجلس و رؤسای مجلس و پارلمان ها خیلی بازتر است؛ در واقع، نوعی از دیپلماسیِ عمومی است و ارتباط بین پارلمان ها، نمایندگان و حتّی مردم دو کشور، این فرصت ها را فراهم می کند.
خیلی وقت ها مذاکراتی که شاید در سطح رؤسای جمهور یا حتّی در سطح وزرای خارجه و وزرای دیگر شکل نمی گیرد، بدون هیچ تعارفات رسمی، به راحتی بین مجالس و گروه های دوستی شکل می گیرد.
ما خیلی وقت ها با بعضی کشورها ارتباط نداریم، ولی گروه های دوستی بین پارلمانی با همدیگر رفت وآمد می کنند و موضوعات مورد بحث قرار می گیرد.
لذا هم می تواند ارتقاء سطح روابط و تسهیلگری برای روابط بین دو کشور را در سطح دولت ها فراهم کند، هم می تواند تسهیلگری کند آن توافقاتی را که انجام شده و می خواهد تبدیل به قرارداد بشود و اجرائی بشود. خیلی از این توافقات نیازمند به قوانین و مقرّراتی است که در پارلمان ها باید به تصویب برسد؛ خب طبیعتاً این قانون ها تصویب می شود.
خیلی وقت ها قوانین مانع بعضی اتّفاقات و تصمیم گیری ها می شود؛ پارلمان ها می توانند کمک کنند که این قوانین را به نفع کشور تغییر بدهند تا دولت بتواند این مذاکرات را پیگیری کند و انجام بدهد.
خیلی از نشست ها و پیمان هایی که در دنیا وجود دارد، مثل همین «بریکس» که امسال ریاستش بر عهده ی روسیه بود و در سن پترزبورگ برگزار شد، در بخش های مختلف تشکیل میشود؛ یعنی آنجا رؤسای جمهور با هم نشست دارند، وزرای امور خارجه با هم نشست دارند، وزرای اقتصادی و زیرساختی و صنعتی با هم نشست دارند یا در حوزه ی مسائل فرهنگی و حتّی در مسائل اجتماعی و ورزشی و در بخش های مختلف، تعاملاتی با هم دارند؛ این ها پیمان هایی هستند که در سطح بین الملل، با همدیگر همکاری دارند. خب اینجا رؤسای مجالس هم برای این پیمان ها می توانند مکمّلِ هم باشند.
در پیمان «شانگهای» هم همین طور است، در حوزه ی اوراسیا هم این گونه است. لذا همین طور که حضرت آقا تأکید کردند، اگر در ارتباط بین پارلمان ها در سیاست خارجی فعّال باشیم، حتماً اثرگذار است و می تواند به این موضوعات کمک کند که با تأکید حضرت آقا، ما حتماً در مجلس دوازدهم ساختارهای مجلس را و توجّه به این موضوع را ان شاءالله بیش از گذشته در اولویّت کار قرار خواهیم داد.
آقای دکتر قالیباف! شروع دولت و مجلس جدید تقریباً هم زمان شده با آغاز برنامه ی هفتم پیشرفت کشور؛ هم زمانیِ این ها – که مجلسْ جدید است، دولتْ جدید است و این برنامه هم در آغاز راه است – چه اثراتی بر همدیگر دارد و مجلس و دولت چطور می توانند به همدیگر کمک بکنند و برای دستیابیِ حدّاکثری به اهداف این برنامه مکمّلِ هم باشند؟
قالیباف: من در ابتدای صحبتم به همین موضوع اشاره کردم. نگاه کنید! قبلاً این گونه بود که دولت ها در دو سال آخر دوره ی دوّم خودشان – که معمولاً دولت ها دو دوره ای بودند – برنامه را می نوشتند، مجلس هم تصویب می کرد، ولی وقتی برنامه ابلاغ می شد، دولتی که برنامه را نوشته بود دیگر بر اجرای آن هیچ نقشی نداشت؛ حتّی خود مجلسی هم که این را تصویب کرده بود، در اجرای این برنامه نقشی نداشت.
البتّه قانون بود، ولی بپذیریم وقتی که یک دولت دیگری یک برنامه ای را می نویسد برای مدّت پنج سال و بعد یک دولت دیگر می خواهد آن را اجرا کند، شاید نظر دیگری داشته باشد.
همیشه یکی از علّت هایی که برنامه های ما کمتر از سی درصد تحقّق پیدا می کرد، به خاطر نبودن این هم زمانی بین دولت ها و مجلس در اجرا و تصویب این برنامه بود. یکی از ویژگی های مثبتی که این برنامه الان پیدا کرده، همین هم زمانی است.
مخصوصاً اینکه خود جناب آقای پزشکیان به عنوان رئیس دولت جدید، در مجلس بودند و در این برنامه نقش داشتند؛ ایشان هم در همه ی مناظراتشان و امروز هم در همه ی صحبت هایشان بر اجماع بین همه ی گروه ها و سلایق از یک طرف، دوّم بر تبعیّت از سیاست های کلانی که تصویب شده و ابلاغ شده، و سوّم بر محور کار بودن برنامه ی هفتم تأکید کردند و می کنند.
از جهت زمانی هم مجلس و دولت چهار سال از پنج سالِ این برنامه را مشترکاً کار می کنند. طبیعتاً دولت بعدی و مجلس بعدی که بیاید، چون سال آخر برنامه است، آن ها باید برنامه ی بعدی را تهیّه کنند؛ وقتی برنامه را آن ها تهیّه می کنند، همان هایی هستند که خودشان می خواهند برنامه را اجرا کنند. به نظر من، این هم زمانی فرصت مناسبی است که می توانند این کار را انجام بدهند و پیش بروند.
البتّه اینکه من می گویم الان برنامه ی هفتم میثاق ملّی ما است، شما می دانید سال ۱۴۰۴ که سال آینده است، پایان برنامه ی بیست ساله است؛ پس تنها سند رسمی قانونی ای که همه ی ما می توانیم حول آن حرکت کنیم، همین برنامه ی هفتم است که ان شاءالله به آن متعهّدیم؛ هم دولت، هم مجلس و همه ی ارکان حکومت در بخش های مختلف، همه ی نهادهای عمومی و مردم عزیزمان، بخش خصوصی، بخش تعاونی، بخش دولتی، همه باید دست به دستِ هم بدهیم ان شاءالله تا اهداف این برنامه محقّق شود.
این برنامه هم – چون من در جزئیّات این برنامه هستم – واقعاً برنامه ای است که قابل دسترس است، قابل انجام است و برنامه ای نیست که خیلی رؤیایی باشد و آرزوها در آن نوشته شده باشد؛ واقعاً برنامه ای است که می تواند ضمانت اجرائی داشته باشد و قابل اجرا است؛ یعنی قانونی نیست که نوشته بشود و زمینه ی اجرائی نداشته باشد. امیدوارم که بتوانیم در حوزه ی مسائل اقتصادی و ثبات اقتصادی در کشور، ان شاءالله شاهد این تحوّل باشیم.
آقای قالیباف! ما روز پنج شنبه خدمت آقای پزشکیان بودیم و با ایشان مصاحبه کردیم. در آن مصاحبه، آقای پزشکیان گفتند که از جریان ها و گروه های مختلف سیاسی، خواسته اند که پیشنهادهای خودشان و گزینه های خودشان برای کابینه ی جدید را به ایشان معرّفی کنند. می خواهیم بدانیم که آیا این درخواست از شما هم شده و آیا شما هم گز ینه هایی را به ایشان معرّفی کرده اید یا نه؟
قالیباف: یک کار خوبی که آقای دکتر پزشکیان کردند این بود که به همه ی گروه های سیاسی، به همه ی بخش های خصوصی و نهادهایی که نمایندگی می کردند بخش خصوصی را – نهادهای عمومی غیر دولتی – این پیشنهادها را داده اند و از آن ها خواسته اند. البتّه نامه ای را برای من هم نوشتند – به شخص من؛ نه به عنوان رئیس مجلس – ولی من طبیعتاً به خاطر جایگاه حقوقی ای که دارم، هیچ موقع نه لیستی فرستادم که افرادی را پیشنهاد داده باشم، نه سر این موضوع به صورت مصداقی صحبت کرده ایم؛ من در صحبتم هم به این موضوع اشاره کردم.
وقتی که ایشان نظرات همه را بگیرند و جمع بندی بکنند، طبیعتاً به تعدادی از افراد می رسند و ممکن است در خصوص هر کدام از وزرا، تعدادی گزینه ی مشخّص بر اساس آن شاخص ها باشد؛ بدون شک، آن موقع حتماً بحث های جدّی ای بین مجلس و دولت شکل می گیرد که تصمیم نهایی آنجا گرفته می شود تا با توافق ان شاءالله بتوانند بیایند و همه ی کابینه ان شاءالله بتواند از مجلس رأی اعتماد خودش را بگیرد و بدون نبودن وزیری ان شاءالله کار در دولت شروع بشود. فکر می کنم این زمینه بین مجلس و دولت وجود دارد و فکر می کنم در روزهای آینده این کار رقم بخورد.
زمان ارائه فهرست پیشنهادی شان را هم با شما مطرح کرده اند؟
قالیباف: ما همین شنبه ی قبل که صحبت کردیم و همین امروز هم باز با هم جلسه داریم، سر این موضوع صحبت می کنیم. همه ی تلاش ایشان این است که زودتر از آن پانزده روز انجام شود. من گفتم از روز سه شنبه، ایشان دو هفته فرصت دارند؛ ولی اراده ی خودشان بر این است که از این زمان، حدّاکثری استفاده نکنند، حدّاقلّی استفاده کنند و در کمترین روزها ان شاءالله آن را ارائه بدهند.
سؤال آخر هم اینکه شاید مردم دوست داشته باشند بدانند در جلسات ریاست محترم مجلس شورای اسلامی با رئیس جمهور منتخب، قبل از تنفیذ و تحلیف، چه چیزهایی می گذرد. ما خدمت آقای پزشکیان هم که رفته بودیم، گفتند آقای دکتر قالیباف اینجا رفت وآمد دارند و روابط هم خیلی حسنه است.
قالیباف: بله، خب آشناییِ ما با آقای دکتر پزشکیان بیش از دو دهه است. زمانی که ایشان معاون وزیر بودند و بعد هم وزیر بهداشت و درمان شدند، آن زمان بنده مسئولیّت نیروی انتظامی را داشتم و در دولت ارتباطات نزدیکی وجود داشت.
بعد هم ایشان در مجلس بودند، باز ما در مجلس ارتباط داشتیم؛ مخصوصاً در چهار سال گذشته هم که ایشان در مجلس بودند، من هم در مجلس بودم، ارتباط هایمان به هم بسیار نزدیک است. یک ویژگی ای که جناب آقای پزشکیان دارند این است که واقعاً هیچ وابستگی حزبی ندارند.
ممکن است ایشان یک اندیشه داشته باشند، یک نگاه داشته باشند، یک رویکرد داشته باشند که آن رویکرد هم بیشتر رویکرد عدالت خواهی و صداقت و صمیمیّت و ویژگی های خودشان است – که واقعاً ویژگی های بسیار تحسین برانگیزی است – و شاید یک سلیقه ای هم داشته باشند؛ ولی ایشان واقعاً قیدوبند حزبی ندارند و با موضوعات هم آشنایی دارند، مخصوصاً با برنامه ی هفتم. سر این موضوعات، مرتّب با هم صحبت می کنیم.
البتّه بعضی اوقات حتّی روی نفرات هم به صورت کلّی بحث می شود. البتّه از وقتی ایشان منتخب شدند، ما جلسات سران را که سه نفره همیشه برگزار می شود، از همان روز اوّل برقرار کردیم. همین امروز هم که شنبه است، باز ما جلساتمان را داریم. ما الان در اینجا بیشتر به اولویّت ها داریم توجّه می کنیم؛ اینکه چالش های مهمّمان کجا است و چه کاری باید انجام بدهیم.
مهم ترین موضوعی که داریم این است که در کشور باید تولید ثروت اتّفاق بیفتد؛ همه ی حرف هایی که می زنیم، اگر کیک اقتصاد بزرگ تر نشود، مشکلات ما حل نمی شود. لذا متمرکز به این بحث ها هستیم که کار را برنامه ی هفتم هم برای ما مشخّص کرده؛ باید ببینیم در برنامه ی هفتم، کدام اولویّت را باید شروع کنیم که همه با آن توافق کنند و این کار را انجام بدهیم.
امیدوارم و مطمئن هم هستم که ان شاءالله با شروع کابینه و آغاز کار، بتوانیم پُرشتاب تر در حلّ مشکلات گام برداریم که مردم ما بعد از این سختی هایی که امروز شاهدش هستند، ان شاءالله بتوانند آن آسایش و آرامش را پیدا کنند.
خیلی ممنون، اگر نکته ای در تکمیل بحث باقی مانده بفرمایید در خدمتیم.
نخیر؛ از همه شما متشکّرم.
این خبر توسط سایت فرارو منتشر شده و خبر ناب صرفا آن را به اشتراک گذاشته است.
منبع : فرارو
- عکسچهره واقعی بازیگر نقش دیبا در سریال طوبی - تفاوت فاحش خارج از سریال + تصاویر و بیوگرافی شیما جعفرزاده
- رونمایی (نفس) دختر پژمان بازغی از تیپ و چهره متفاوت اش
- تصاویر ویلای بهشتی و محشر بهرام رادان و مینا مختاری در رامسر ! - حسرت به دل مردم می گذارند !
- اشکان خطیبی برای نخستین بار از پدر خوشتیپش رونمایی کرد
- بررسی استایل سراسر ایرانی هانده ارچل در ایران + عکس تغییر چهره بدون آرایش و لاغری عجیب
- تغییرات چهره نقش خنگ ترین بازیگران (لیسانسه ها) بعد از 5 سال - چی بودند و چی شدند؟!
- عکس زیرخاکی از کودکی لیلا حاتمی و لیلی رشیدی
- زیرکی نفیسه روشن در این عکس را ببینید
- دونگ ئی، بانویی که یک تنه مقابل ظلم و ستم ایستاد
- بررسی استایل باحجاب و زیبای هانده ارچل با شال سفید رنگ - شیک و اصیل+عکس
- کلکسیون کلاه محمدرضا شریفی نیا در اتاقش که توسط دخترش به تصویر کشیده شده - ماشالا برا خودش یه پا مغازه ست+عکس
- مینی ژوپ چرمی هانده ارچل او را جذاب تر از همیشه کرد+عکس
- خانم مجری تلویزیون رسما رد داد - تصاویر شوکه کننده تغییر چهره و اندام ندا غفاری بعد 3 سال در 48 سالگی
- تیپ و چهره تازه (مرضیه) سریال بچه مهندس بعد 4 سال
- تغییر چهره غافلگیرکننده (مرضیه مادر فرهاد) در سریال شهرزاد بعد 9 سال !
- این 16 بازیگر ایرانی خوش پوش ترین استایل ها را در تابستان داشتند - از الناز تا بهنوش + عکس
- تصمیم فرزانه صادق در مورد یک پست کلیدی وزارت راه و شهرسازی
- عارف: زمینه بازگشت جوانان بویژه قهرمانان مهاجرت کرده را فراهم شود
- مرز های شناخته شده بین المللی خط قرمز ایران
- توییت مهم پزشکیان درمورد جراحی اقتصادی
- موسوی لاری: (کا گ ب) خطرناک تر از (سی آی ای) در ایران جنایت می کند
- دبیر ستاد انتخابات کشور: آوازه انتخابات ایران پیچیده و الهام بخش شده
- (تصویر) هندوانه خوری رییس جمهوری در مسیر پیاده روی زایران امام رضا(ع)
- تصاویر - پزشکیان در بین مردم مشهد؛ از سلفی انداختن تا هندوانه خوردن
- محمد مهاجری: این است اسب زین شده که تحویل پزشکیان شد؟
- پزشکیان: باید جراحی هایی در بعضی بخش ها انجام دهیم
- نتیجه رفع حصر تبدیل پتانسیل منفی به مثبت برای امنیت و قدرت ملی است
- حامیان شهردار احتمالا در انتخابات شورا های 1404 فهرست خواهند داد