دولت پزشکیان و ضرورت وحدت فرماندهی در حوزه حقوق کودکان
به گزارش سرویس اجتماعی خبر ناب به نقل از خبرآنلاین - آیا فرصت طلایی کودکی و تحصیل در دوره طلایی ریاست جمهوری اقای دکتر مسعود پزشکیان که شعار روزهای انتخاباتی اش با عنوان «برای ایران با ایرانیان بر اساس حق و عدالت» بود، به کودکان این سرزمین داده می شود یا پنجره ای به روی آینده ی آنان باز نخواهد شد! زمان به سرعت در حال گذر است زیرا در ایران شاهد بروز نسل جدیدی از کودکان کار هستیم؛ کودکان کاری که خشمگین تر و طلبکارتر از گذشته هستند و این خود شروع همان راهی است که به سمت خشونت، بزهکاری و گنگ های خلافکاری و… می انجامد که پس از گذشت ۲۰سال از پیوستن ایران به کنوانسیون حقوق کودک ملل متحد، نسل جدیدی از کودکان کار در حال بروز هستند؛ کودکانی که خشمگین تر و طلبکارتر از گذشته شده اند و این شروع همان راهی است که به سمت خشونت، بزهکاری و گنگ های خلافکاری و… می انجامد که اگر راهکاری بلندمدت با بسترسازی مناسب در نظر گرفته نشود، باید شاهد افزایش روزافزون همین خشونت ها و دزدی هایی باشیم که تصاویرشان اخیراً در شبکه های اجتماعی غوغایی به پا کرده و موجب هراس در دل هموطنان عزیزمان شده است.
جناب آقای رییس جمهور اگر بخواهیم در مورد مسئله ی کار کودک دسته بندی متصور باشیم می بایست؛ دسته ی اول نظام هنجاری، یعنی قوانین و مقررات و آیین نامه هاست. دسته ی دوم، ساختاری است، یعنی نهادهایی که برای اجرای این هنجارها باید تعبیه شود و دسته ی سوم، عملکرد و رویه است. یک مرحله هم پیش از اینهاست که حوزه ی سیاست پردازی یعنی برنامه کلان حاکمیت است. جناب آقای رییس جمهور پزشکیان؛ ما در هر چهار مرحله ایراد داریم. برنامه ی کلانی برای مدیریت حوزه ی حقوق کودک نداریم، نمی دانیم کجا هستیم، چه مسیری طی می کنیم و به کجا می خواهیم برسیم. در حوزه ی هنجاری نیز قوانین ما هم خلاء دارد و هم نقص! در حوزه ی ساختاری مشکلات بسیار است. در حوزه ی عملکرد و رویه هم برنامه ی راهبردی کلانمان نامشخص است. در نتیجه خروجیِ ما در مورد کار کودک و کودک کار چیزی است که الان می بینیم. پس اگر بناست در حوزه ی کار کودک اتفاقی بیفتد، اول به برنامه کلان نیاز داریم، باید بدانیم وضع موجود ما چیست و به کجا و چگونه می خواهیم برسیم؟
بعد نظام حقوقی و هنجاری را با توجه به این دورنما طراحی کنیم و ساختار مناسب برای اجرایی کردن آن ایجاد کنیم. در چنین وضعیتی سازمان بهزیستی اگر صد هزار برابر بودجه فعلی را هم بگیرد نمی تواند به نتیجه برسد. ۲۲ نهاد متولی در حوزه کودک کار در کشور وجود دارد اما همانطور که اشاره شد به خاطر ضعف ساختاری و سیاست ورزی هر اقدامی در این حوزه انجام می دهیم، حاصل جمع عملکرد صفر می شود. ما نیاز به وحدت فرماندهی در حوزه ی حقوق کودک داریم، وحدت فرماندهی هم در حوزه هنجاری هم ساختاری و هم رویه ای. اساسا قانون جامع حمایت از اطفال و نوجوانان نداریم. نهاد متولی هم مشخص نیست و نظارت بر عملکرد و خروجی عملکرد هم مشخص نیست. یکسری تعهدات سلبی و یکسری تعهدات ایجابی داریم. در مورد تعهدات سلبی، دولت اساسا مجاز به مداخله نیست. دولت نمی تواند کودک را وادار به انجام کار معین کند. در حوزه ی تعهد ایجابی اما دولت می بایست برای حمایت از کودک مداخله داشته باشد. دولت باید در مقابل بهره کشی و استثمار از کار کودک، استثمار، بردگی، بندگی، فساد و فحشا و هرزه نگاری و… بایستد و از طرفی در حوزه تعهدات ایجابی، تهیه بستر لازم برای مقابله با کار کودک از وظایف دولت است. در این حوزه دچار آسیب هستیم و برای رفع این آسیب ها باید ریشه ها را بشناسیم.
جناب آقای دکتر پزشکیان پر تکرارترین کلیدواژگان مورد استفاده ی در کارزار انتخاباتی شما حق و عدال بود، عدالت خواهی خصیصه ای است خاصّ انسان؛ ناشی از شعور و آگاهیِ او، که او را نسبت به درد و رنجِ دیگران تأثّر پذیر می کند و بر آن می دارد تا خویش را به جای دیگران بگذارد و با خود بگوید: -اگر این رنجِ او را من می کشیدم چه ناگوار بود-. جاذبه ی عدالت، ناظر به این اصل است که هر فرد انسان دارای حقوقی است ذاتی و باید این حقوق را درباره ی او مرعی داشت. به راستی باید به فکر حمایت و تحقق حقوق کودکان علی الخصوص کودکان کار در کشورمان باشیم و اینده کودکان کشور عزیزمان ایران ،برایمان مهم باشد و این را هم فراموش نکنیم که نقش رییس جمهور و تصمیماتش در اینده کودکان سرزمینمان ایران بسیار تاثیرگذار است.
* مدرس دانشگاه و پژوهشگر حقوق بین الملل کودکان
برای دسترسی سریع به تازه ترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.این خبر توسط سایت خبرآنلاین منتشر شده و خبر ناب صرفا آن را به اشتراک گذاشته است.
منبع : خبرآنلاین