ایران در جمع نخبگان سلول درمانی - جدیدترین داروی درمانی بیماری پوستی در کشور تولید می شود
به گزارش سرویس اجتماعی خبر ناب به نقل از همشهری - مریم سرخوش: نسل جدید درمان ها در حالی رقم خورده اند که معدود کشورهای جهان به آن دسترسی دارند؛ صحبت از ژن درمانی و سلول درمانی (سل تراپی) است که به تایید متخصصان بهبود بیماران را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد.
متخصصان تاکید می کنند با افزایش سن، بروز بیماری های مزمن و دژنراتیو (شامل سرطان، دیابت، پارکینسون، آلزایمر، آرتریت روماتوئید و پوکی استخوان) تجهیز به درمان های سلولی و ژنی اهمیت بیشتری دارد و علاوه بر این علم قادر درمان های بالقوه ای را برای شرایط مرتبط با افزایش سن، از جمله آلزایمر، بیماری پارکینسون و بیماری های قلبی ارائه می دهند که به طور فزاینده ای شیوع پیدا کرده اند. حالا ایران هم به این حوزه ورود کرده و جزو ۸ کشور جهان است که سلول درمانی را در اختیار دارد.
داروی «ریکالرسل» سال گذشته وارد فهرست دارویی شد و از آن زمان به شکل تجاری در حال تولید و عرضه است. این دارو برای درمان بیماری پوستی پیسی به کار می رود و برای تولید آن از سلول خود فرد استفاده می شود. عملکرد آن هم مشابه جراحی سرپایی پوستی است اما اثربخشی آن نسبت به داروهای دیگر که ۳۰درصد هستند، ۵۰ تا ۷۰درصد بیشتر می شود. دکتر حسن جلیلی، عضو هیئت مدیره گروه سلامت و دارویی برکت در گفتگو با همشهری درباره اهمیت سل تراپی، ژن تراپی و همین دارویی که با علم روز دنیا در اختیار بیماران کشور قرار گرفته به چند نکته مهم اشاره می کند.
چرا سل تراپی مهم است؟
جلیلی درباره اهمیت ورود ایران به حوزه های درمانی سل تراپی می گوید: اگر کشور ما به این حوزه ها ورود نکند تا چند وقت آینده بخش قابل توجهی از درآمدهای ارزی باید به کسانی اختصاص پیدا کند که برای دریافت چنین درمان هایی می خواهند به خارج از کشور سفر کنند. چند سالی می شود که به شکل رسمی پدیده اعزام بیماران به خارج از کشور را نداریم، اما اگر در این درمان های جدید کم کاری کنیم در آینده ای نزدیک با این مساله مواجه می شویم که افراد برای درمان با ژن و سل تراپی به خارج از کشور می روند.
او ادامه می دهد: ۳ هزار مطالعه در دنیا درباره سل تراپی و ژن تراپی در حال انجام است و این آمار نشان می دهد که دنیا به این سمت حرکت کرده و این در حالی است که از گرانترین درمان های دنیا هم به شمار می روند. به طوری که دوره درمان یک نفر با یک روش ژن تراپی چیزی حدود چند میلیون دلار هزینه دارد. به همین دلیل لازم است به این مساله ورود و در آن سرمایه گذاری کنیم. این شرایط سیستمیک است و برعهده یک نهاد خاص نیست. باید ظرفیت مطالعات در ابعاد مختلف و برای نهادهای مختلف فراهم شود. ۵ تا ۱۰ سال آینده قطعا در دنیایی رندگی خواهیم کرد که با شرایط فعلی بسیار متفاوت خواهد بود و این مساله با وجود هوش مصنوعی و حوزه دیجیتال کاملا قابل پیش بینی است. یکی از حوزه هایی هم که دنیا را متحول می کند همین سل تراپی است. ژ
نجات کودکان با ژن تراپی
این مسئول با تاکید بر این که در کشور ما هم اقداماتی انجام شده اما کافی نیست و باید سرمایه گذاری بیشتری انجام شود، بیان می کند: برخی از بیماری هایی که بشر با آن دست و پنجه نرم می کند ناشی از فلور میکروبی (میکروبایوت) است که در روده، دیه، دهان و... وجود دارد. از موارد مسجل در این باره هم آسم کودکان ناشی از میکروبایوت هاست. به همین دلیل پروسه هایی طی شده که با استفاده از ژن درمانی فلور میکروبی کودکانی که دچار این بیماری هستند، تغییر دهند و آن را حذف کنند. یک کار تحقیقاتی با چند میلیون دلار بودجه در حال انجام است و اگر به نتیجه برسد، می تواند کودکان زیادی را نجات دهد. به همین دلیل سل تراپی و ژن تراپی از جمله مواردی است که باید مورد توجه مسئولان قرار بگیرد.
او معتقد است برای این ظرفیت نیروهای کمی نیاز است، به همین دلیل دانشگاه ها باید این رشته ها را داشته باشند. سرفصل های دروس دانشگاهی در رشته های مرتبط هم باید وجود داشته باشد تا بتواند نیازهای کشور را در آینده نه چندان دور را تامین کند.
البته جلیلی تاکید می کند که از نظر نیروی انسانی اکنون مشکلی نداریم اما مساله مهم بخش کیفی است و باید آموزش به گونه ای رقم بخورد که با فارغ التحصیلی نیروها از دانشگاه از نظر کیفی هم توانمندی فعالیت در این حوزه شکل گرفته باشد تا بتوانند با دنیا رقابت کنند.
زیرساخت ها در کشور فراهم شده
تعداد داروهایی که در حوزه نوین پا به عرصه تجاری سازی گذاشته اند، طی یک دهه اخیر چندین برابر شده که به مدد هوش مصنوعی، کامپیوتر، بایوانفورماتیک و... بوده است. عضو هیئت مدیره گروه سلامت و دارویی برکت با بیان این مطلب ادامه می دهد: برخی از داروها که اکنون به صورت تجاری در حال مصرف هستند و پیش بینی بازار چند میلیون دلاری طی چند سال آینده درباره آنها مطرح است را هوش مصنوعی طراحی کرده. البته چالش جدی در این باره هزینه بسیار بالای مطالعات بالینی است. به طوری که یک مطالعه بالینی محدود در حال حاضر چند ده میلیارد تومان بودجه می خواهد و اگر مطالعات بالینی را گسترش دهیم گاهی اوقات میزان هزینه ای که صرف می شود، به بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان می رسد.
۳ هزار مطالعه در دنیا درباره سل تراپی و ژن تراپی در حال انجام است و این آمار نشان می دهد که دنیا به این سمت حرکت کرده آن هم در حالی که از گرانترین درمان های دنیا هم به شمار می روند
او تاکید می کند: در خارج از کشور قانونی وجود دارد که اگر شرکتی داروی را توسعه و وارد بازار کند، هزینه تحقیق و توسعه آن روی قیمت گذاری نهایی لحاظ می شود اما با گذشت زمان کاهش قیمت پیدا می کنند، چون دیگر هزینه تحقیق و توسعه ندارند و هم هزینه های تولید به تدریج کمتر می شود. اگر قرار است صنعت در این عرصه ورود کند باید تسهیلات و تمهیداتی برای آن اندیشیده شود. در این باره ضرورت ورود به این حوزه باید مطرح شود و آسیب های عقب ماندگی کشور هم مورد توجه قرار بگیرد. همراه با آن معرفی سل تراپی و ژن درمانی هم باید برای عموم مردم صورت بگیرد.
جلیلی با بیان این که طی چند سال اخیر، زیرساخت هایی را در بخش سل درمانی و ژن درمانی کشور فراهم کردیم، می گوید: مطالعات بالینی متعددی در این باره انجام شده و یکی از محصولات این حوزه که در کشور ما مجوز گرفته ریکالرسل (داروی درمان بیماری پوستی پیسی) است. ایران در حال حاضر جزو ۸ کشور دنیا، دارای مجوز داروی سل درمانی است. بر اساس آمار دارویی آمریکا، اروپا (در مجموع)، کره و ژاپن در رتبه های بالایی قرار دارند و ایران هم در حال حاضر یک دارو دارد. ما تنها کشور منطقه هستیم که چنین ظرفیتی را ایجاد کرده ایم و زیرساخت به حدی رسیده که رگولاتوری ایجاد شده است. به همین دلیل باید تلاش کنیم که این رتبه اول طی سال های آتی هم به ما تعلق داشته باشد. چون کشورهای دیگر در حال برداشتن گام های بزرگ و سرمایه گذاری های کلان در این زمینه هستند.
ژن درمانی چیست؟
ژن درمانی شامل تغییر ژن های درون سلول های فرد برای درمان یا پیشگیری از بیماری و به چند دلیل مهم است، از جمله درمان اختلالات ژنتیکی مثل فیبروز کیستیک، هموفیلی و انواع خاصی از نابینایی یا درمان سرطان. با پیشرفت تحقیقات، ژن درمانی برای درمان طیف گسترده ای از بیماری ها از جمله قلبی، دیابت و اختلالات عصبی مانند بیماری آلزایمر هم نویدبخش است.
سل تراپی چیست؟
سلول درمانی (Cell therapy) به پیوند سلول زنده از خود فرد یا فرد سالم دیگر با هدف بازسازی بافت بدن گفته می شود که می تواند شامل انواع مختلفی از سلول ها، از جمله سلول های بنیادی، سلول های ایمنی، یا سلول های تخصصی مشتق شده از سلول های بنیادی باشد. سلول درمانی در درمان اختلالات خونی، درمان سرطان، تقویت سیستم ایمنی بدن، رفع نیازهای پیوند عضو با بازسازی بافت ها یا اندام های آسیب دیده، درمان بیماری های عصبی هم کاربرد دارد. تحقیقات برای استفاده از سلول درمانی برای درمان بیماری های تخریب کننده عصبی مانند پارکینسون، آلزایمر و ALS در حال انجام است.
این خبر توسط سایت همشهری آنلاین منتشر شده و خبر ناب صرفا آن را به اشتراک گذاشته است.
منبع : همشهری آنلاین