دانلود فیلم
آهنگ های محلی سریال پایتخت را این مرد می خواند  -  گفت و گو با تنها بازمانده موسیقی نواحی مازندران
سرویس علم و فناوری - آخ جانا نازنین از عشق مُردم ناز تا کی می‌کنی خود عاشق می‌کشی و تکیه بر وی می‌کنی ناقه لیلی به سرعت می‌بری ای ساربان گر بدانی حال مجنون ناقه را پی می‌کنی... زمزمه این ابیات با موسیقی محلی مازندرانی، تیتراژ سریال پایتخت را به یادمان می‌اندازد.

به گزارش سرویس علم و فناوری خبر ناب به نقل از همشهری - استاد محمدرضا اسحاقی گرجی، موسیقی دان و نوازنده دو تار ایرانی این قطعه را اجرا کرده که همچنان شنیدنش دلنواز است. اهل گرجی محله در بهشهر مازندران است و نامش به عنوان گنجینه زنده بشری در فهرست آثار ملی ثبت شده. او که دکترای افتخاری در هنر هم دارد، معتقد است موسیقی نواحی که هویت فرهنگی ماست، نیمه جانی دارد و می گوید: «متاسفانه من آخرین راوی موسیقی نواحی مازندران هستم.» به بهانه آغاز فیلمبرداری فصل هفتم سریال پر بیننده پایتخت با استاد اسحاقی گپ زدیم.

علاقه به موسیقی و خوانندگی در شما با شنیدن سحرخوانی شکل گرفت و گویا راهنمایی های مادرتان هم تاثیرگذار بود. کمی بیشتر از آغاز راه برایمان بگویید.
مادرم که به موسیقی و شعر علاقه داشت همیشه برایمان تعریف می کرد که در گذشته فردی به نام حسین عمو سحرهای ماه رمضان در کوچه ها راه می رفت و سحر خوانی می کرد. مادرم لحن خواندن و شعرهای سحرخوانی را به من یاد می داد و من پیش او تمرین می کردم و می خواندم: «ای مومنان برخیزید که وقت سحر است/ روز جزا شافع مومن پیمبر است» و مادرم در اندازه ای که می دانست مرا اصلاح می کرد. ۱۱ ساله بودم که نواختن تمبک را در محضر استاد حسن علی پور، معروف به حسن طبال شروع کردم. از همان زمان خواندن لالایی های محلی مازندران را هم تمرین می کردم.
کم کم رفتم سراغ دوتارنوازی. زمانی که به دوتار روی آوردم، این ساز در حال انقراض بود. دوتار ساز نقالی است. شعرهایی که از مادرم یاد گرفته بودم را با دوتار اجرا می کردم. بیشتر شعرها هم درباره وقایعی که در مازندران اتفاق افتاده از جمله بیماری وبا و مرگ بسیاری از افراد یا داستان های عاشقانه و عارفانه بودند. بعد هم رفتم سراغ خوانندگی موسیقی نواحی و آنجا بود که دیدم بزرگان خوانندگی موسیقی نواحی مازندران درگذشته اند و فقط من باقی مانده ام و از این موضوع خیلی ناراحتم.

چرا؟ مگر به نسل جوان آموزش نمی دهید؟
آموزش می دهم. به هر ۴ پسرم هم که در حوزه موسیقی هستند یاد می دهم، اما عشق و علاقه ای که باید باشد را در نسل جدید نمی بینم. من تنها نقال و راوی موسیقی نواحی مازندران هستم و ای کاش جوانان هم دغدغه حفظ این سرمایه را داشته باشند.

در تعزیه هم دستی داشتید؟
به تعزیه خوانی هم که یک آیین سنتی روزهای محرم در مازندران بود، علاقه داشتم. به فکر افتادم که سراغی از تعزیه خوان های قدیمی مازندران بگیرم و نسخه های قدیمی را جمع آوری کردم. قدیمی ها معتقد بودند نسخه ها مقدس است و نباید هر گوشه ای بیفتد. برای همین نسخه ها را زیر زمین دفن کرده بودند.
با کمک بازماندگان نسخه ها را پیدا کردم و جمع آوری کردم که متاسفانه برخی از صفحه ها دیگر خوانا نبود. همین سبک قدیمی را با جوانان تمرین می کردم و سبک تعزیه خاص مازندران را اجرا می کردیم. معتقدم هویت ما همین میراثی است که از گذشتگان به ما می رسد. بعدها گوشه هایی از موسیقی ایرانی که وارد تعزیه شده را پیدا کردم و در همایشی در تالار وحدت ارائه کردم.

دو اثر حماسی مازندرانی را هم بازآفرینی کردید.
علاوه بر موسیقی نواحی و تعزیه و نقالی به موسیقی حماسی هم بسیار علاقه دارم و برای همین چاووشی خوانی را تمرین می کردم. بین همه آثار دو اثر «پهلوان ریکا» و «بازگشت پرستوها» به مناسبت چهلمین سالگرد دفاع مقدس ارائه شد. عاشق حماسه بودیم در ایران خنیاگر تاریخ رابه صورت موسیقی در می آورد و از جنگ تحمیلی حماسه می آفریند. پهلوان ریکا یا پسر پهلوان در مدح رزمندگانی است که در جنگ تحمیلی حماسه آفریدند و این طور آغاز می شود: «چاووش خوان خبر آمدنت را می دهد مادر به فدایت...»

از حضورتان در نخستین جشنواره موسیقی فجر در سال ۱۳۶۴ برایمان بگویید.
موسیقی نواحی اجرا کردم و دیپلم افتخار گرفتم. یادم هست استاد مرتضی حنانه که داور جشنواره بود به استاد محمدرضا درویشی گفت که موسیقی این است.

ایده راه اندازی خانه فرهنگ چطور به ذهن تان رسید؟
در سفری که به تهران داشتم به خانه موزه استاد صبا دعوت شدیم. همان جا به فکرم رسید که چقدر خوب است ما هم در مازندران یک خانه فرهنگ مخصوص موسیقی داشته باشیم. این خانه فرهنگ به سبک معماری زمان قاجار است و برای ساخت آن خودم از افرادی که خانه های قدیمی زمان قاجار داشتند و خانه متروکه بود، چوب و در و پنجره خریدم. بعضی هم می گفتند این ها ارزشی ندارد پول نمی خواهیم. این خانه فرهنگ پاتوق جوانان اهل فرهنگ و موسیقی است، چون دوست دارم حرف موسیقی نواحی مازندران همیشه در جریان باشد.


موسیقی محلی در سریال پایتخت

موسیقی نواحی در سریال پایتخت حسابی بین همه مردم جا باز کرد و دلنشین شد؛ ترانه ای که استاد محمدرضا اسحاقی خوانده و نواخته و جزو ترانه های قدیمی مازندران است. محمدرضا اسحاقی در این باره می گوید: «برای ضبط این ترانه برای سریال پایتخت به استودیو رفتیم و کار با کیفیت ضبط شد. خوشحالم که مردم صدای موسیقی نواحی مازندران را شنیدند. از این دست ترانه ها در موسیقی نواحی چه مازندران و چه مناطق دیگر کشور کم نداریم. این موسیقی و ترانه ها از دل برآمده و اگر احیا شود به دل خیلی ها هم می نشیند.»


نگاهی به کارنامه استاد اسحاقی

  • دکترای افتخاری هنر
  • ثبت در فهرست آثار ملی به عنوان گنجینه زنده بشری
  • راه اندازی گروه موسیقی مشتاق حسن از سال ۱۳۶۵ و حضور در جشنواره موسیقی فجر
  • حضور در جشن نوروز ترکمنستان به عنوان سفیر فرهنگی مازندران
  • تهیه آلبوم های موسیقی محلی مازندرانی آرش کمانگیر، شبی به نغمه و نوا، سرنای نوروز
  • تهیه منظورمه های امام رضا(ع) و امام حسین(ع)

فیلمی از اجرای ترانه محلی مازندرانی در سریال پایتخت را اینجا ببینید:


این خبر توسط سایت همشهری آنلاین منتشر شده و خبر ناب صرفا آن را به اشتراک گذاشته است.

منبع : همشهری آنلاین

اخبار گوناگون در خبر ناب