این رایانه در فضا مستقر می شود

این رایانه در فضا مستقر می شود

۰۴ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۱:۰۴ زمان مطالعه : 2 دقیقه
سرویس علم و فناوری - در اقدامی بی‌سابقه در عرصه فناوری فضایی، چین با پرتاب ۱۲ ماهواره به مدار زمین، ساخت نخستین ابررایانه هوش مصنوعی فضایی را آغاز کرد.

به گزارش سرویس علم و فناوری خبر ناب به نقل از همشهری - این پروژه که با همکاری شرکت ADA Space و آزمایشگاه ژجیانگ (Zhejiang Lab) تحت عنوان «صورت فلکی محاسباتی سه بدنه» (Three-Body Computing Constellation) اجرا می شود، قرار است در نهایت شامل ۲۸۰۰ماهواره باشد که توان پردازشی بی سابقه ای را در مدار زمین فراهم می آورند.

شرکت ADA Space تابستان گذشته اعلام کرده بود که برای توسعه این صورت فلکی ماهواره ای با آزمایشگاه ژجیانگ (Zhejiang Lab) همکاری خواهد کرد. در روز چهاردهم ماه مه (24اردیبهشت1404) این 12ماهواره با استفاده از یک فروند موشک «لانگ مارچ ۲دی» (Long March 2D) از مرکز پرتاب ماهواره جیوچوان در شمال غرب چین به فضا پرتاب شدند.

هر یک از این ماهواره ها مجهز به مدل هوش مصنوعی با ۸میلیارد پارامتر بوده که قادر به انجام ۷۴۴تریلیون عملیات در ثانیه (TOPS) است. در مجموع، این ۱۲ماهواره توان پردازشی ۵پتا عملیات در ثانیه (POPS) را فراهم می کنند و هدف نهایی رسیدن به عدد هزار در واحد POPS با تکمیل کل شبکه است. برخلاف ماهواره های سنتی که داده ها را به زمین ارسال می کنند، این ماهواره ها قادرند داده ها را به صورت محلی پردازش کنند. این امر نه تنها سرعت دسترسی به اطلاعات را افزایش می دهد، بلکه از اتلاف داده ها به دلیل محدودیت پهنای باند و دسترسی محدود به ایستگاه های زمینی جلوگیری می کند.

ماهواره ها با استفاده از ارتباطات لیزری با سرعت صد گیگابیت بر ثانیه با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند و دارای ۳۰ترابایت فضای ذخیره سازی مشترک هستند. این زیرساخت پیشرفته امکان ایجاد زنجیره های محاسباتی و سیستم های ابری در مدار را فراهم می کند. برای مقایسه، این مقدار فضای ذخیره سازی معادل 20هزار فیلم با کیفیت HD یا ۱۰سال ضبط مداوم ویدیو روی یک هارد دیسک است.

ماهواره های پرتاب شده نه تنها به ابزارهای علمی مانند آشکارساز قطبش پرتو ایکس برای شناسایی پدیده های کیهانی مجهز هستند، بلکه قادر به ایجاد داده های دوقلوی دیجیتال سه بعدی برای کاربردهایی مانند پاسخ به شرایط اضطراری، بازی سازی و گردشگری نیز هستند.

این پروژه با استفاده از انرژی خورشیدی و دفع گرما به فضای بیرونی، نیاز به سیستم های خنک کننده پرمصرف را کاهش می دهد و ردپای کربن را به حداقل می رساند. تحلیلگران پیش بینی می کنند که این ابتکار چین می تواند کشورهای دیگر مانند ایالات متحده و اروپا را به دنبال کردن پروژه های مشابه ترغیب کند. با این اقدام، چین نه تنها در عرصه فناوری فضایی پیشتاز شده، بلکه الگوی جدیدی برای پردازش داده در فضا ارائه داده است که می تواند آینده ای متفاوت برای علوم، صنعت و ارتباطات رقم بزند.

این خبر توسط سایت همشهری آنلاین منتشر شده و خبر ناب صرفا آن را به اشتراک گذاشته است.

منبع : همشهری آنلاین

اخبار گوناگون در خبر ناب