
ترامپ کمتر از 24 ساعت سه موضع درمورد ایران گرفت؛ نقشه او پس از رد مذاکره از سوی ایران چه خواهد بود؟
به گزارش سرویس بین الملل خبر ناب به نقل از خبرآنلاین - رسول سلیمی: دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در روزهای نخست بازگشت به کاخ سفید، بار دیگر سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران را با امضای یادداشت ریاست جمهوری احیا کرد. این اقدام در حالی صورت گرفت که او همزمان از تمایل خود برای مذاکره مستقیم با تهران سخن می گفت. این تناقض ظاهری در مواضع ترامپ، سؤالات متعددی را درباره اهداف واقعی واشنگتن، احتمال حمله نظامی و پیامدهای احتمالی آن برجسته کرده است.
سیاست ترامپ: ترکیب فشار و دیپلماسی قهری
ترامپ در کمتر از ۲۴ ساعت، سه موضع متفاوت درباره ایران اتخاذ کرد:
۱. امضای یادداشت فشار حداکثری با هدف «جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای و کاهش صادرات نفت کشورمان به صفر
۲. ابراز تمایل برای مذاکره با رئیس جمهور ایران و اشاره به امکان توافق هسته ای «قابل راستی آزمایی»
۳. هماهنگی با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل برای مقابله با ادعای «تهدیدات منطقه ای ایران»
این رویکرد دوگانه، از سوی تحلیلگران به عنوان «دیپلماسی قهری» تفسیر شده است؛ استراتژی که هدف آن وادار کردن تهران به پذیرش خواسته های واشنگتن از طریق ترکیب تحریم های شدید و گشایش های مذاکره است. ترامپ در مصاحبه هایش تأکید کرد: «ما حق داریم فروش نفت ایران را مسدود کنیم اما ترجیح می دهم به توافق برسیم».
نقشه ترامپ پس از رد مذاکره از سوی ایران: تهدید نظامی و هماهنگی با اسرائیل
با وجود اعلام تلویحی آمادگی ایران برای مذاکره مشروط (از جمله شرط لغو تحریم ها و تضمین های بین المللی)، ترامپ به نظر می رسد مسیر فشار را در اولویت قرار داده و بدون توجه به پالس مثبت از سوی ایران است. یکی از مهمترین دلایل این تصمیم ترامپ، ادراک فعلی او مبنی بر قرارداشتن ایران در «موقعیت ضعف» است. ادراکی که به گفته ناظران سیاسی با واقعیت فاصله دارد. بر اساس اسناد منتشرشده، نقشه او شامل موارد زیر است:
۱. تحریم های اقتصادی بی سابقه: هدف این تحریم ها کاهش درآمدهای نفتی ایران به صفر، حتی با وجود مخالفت چین و تأثیرات احتمالی آن برابر هدف گذاری امریکا، کاهش ارزش ریال و تشدید بحران اقتصادی اثرگذار بر معیشت ایرانیان در داخل کشور است.
۲. تهدید نظامی غیرمستقیم: ترامپ در دیدار با نتانیاهو بر «حق آمریکا برای حمله به تأسیسات هسته ای ایران» تأکید کرد. اسرائیل نیز اخیراً درخواست خرید ۷ میلیارد دلار سلاح پیشرفته از آمریکا را داده که ترامپ ارسال این تجهیزات را در اولویت قرار داده است.از سوی دیگر تحلیلگران معتقدند حمله مستقیم به ایران به دلیل «هزینه های سنگین منطقه ای» کمتر محتمل است و این احتمال بیشتر متصور است که اسرائیل با سناریوی مهندسی شده، ایران را به حمله به اسرائیل تحریک کند تا از این رهگذر، فرصت قانونی برای حمله اسرائیل به ایران فراهم شود.
۳. فشار بر اروپا: واشنگتن از متحدان اروپایی خواسته تا تحریم های «مکانیسم ماشه» را فعال کنند. امریکا برای اجرای این سناریو به دنبال اجماع سازی علیه ایران بین کشورهای اروپایی از مسیر آژانس بین المللی انرژی اتمی است.
۴.محدودیت های فناوری: جلوگیری از دسترسی ایران به فناوری های حساس موشکی و هسته ای
اهداف ترامپ: فراتر از برنامه هسته ای
اگرچه ترامپ مدعی است هدف اصلی «جلوگیری از سلاح هسته ای ایران» است اما اسناد داخلی آمریکا نشان می دهد اهداف گسترده تری دنبال می شود:
۱. تضعیف نفوذ منطقه ای ایران: قطع حمایت از گروه هایی مانند حزب الله لبنان و حوثی های یمن
۲. مهار برنامه موشک های بالستیک: محدودیت در توسعه موشک های با برد بیش از ۲ هزار کیلومتر
۳. تغییر رفتار جمهوری اسلامی: ایجاد اختلاف در حاکمیت ایران از طریق تشدید بحران اقتصادی
ترامپ در یک توئیت صریحاً اعلام کرد: «اگر ایران به سلاح اتمی دست یابد، ما می توانیم آنجا را به جهنم تبدیل کنیم!»
واکنش ایران: سیاست تهدید هم سطح
مقامات کشورمان به طور متحد و حول محورهای زیر به اقدامات ترامپ پاسخ دادند. عباس عراقچی، وزیر خارجه کشورمان تاکید کرد که «فشار حداکثری تجربه ای شکست خورده است و تکرار آن نتیجه دیگری ندارد» در همین راستا مقامات کشورمان بارها اعلام کردند طبق فتوای مذهبی رهبرانقلاب، تولید سلاح هسته ای حرام است. از این رو سیاست های ترامپ علیه ایران بر مبنایی نادرست بنا شده و بهانه جویی های این کشور برای منع ایران از فناوری هسته ای، با انگیزه های برتری جویانه در جریان است.
این در حالی است که اگرچه قبل از تهدیدات ترامپ علیه ایران، مسعود پزشکیان، در اظهاراتی با بیان اینکه «تهران آماده مذاکره اصولی بدون پیش شرط است اما لغو تحریم ها ضروری است»، چارچوب هر مذاکره ای را منوط به نتیجه بخش بودن آن با لغو تحریم ها دانسته بود اما ادبیات تهدیدآمیز ترامپ به تغییر ادبیات رئیس جمهور نیز منجر شد و در واکنش به سیاست تحریم های حداکثری ترامپ و احتمال به صفر رساندن فروش نفت ایران، گفت «آمریکا فکر می کند زندگی ما به نفت وابسته است. ایران ذخایر و منابع عظیمی دارد که اگر درست مدیریت شود و با کشورهای همسایه مثبت تعامل کنیم می توان تحریم ها را بی اثر کرد.»
پیامدهای احتمالی حمله به ایران
در چنین شرایطی ناظران سیاسی معتقدند هرگونه عملی شدن تهدیدات نظامی علیه ایران به مناقشه ای منطقه ای با ابعاد اقتصادی، سیاسی و نظامی تبدیل خواهد شد. مهمترین محور پیامدهای حمله به ایران عبارتند از:
۱. تشدید بحران اقتصادی جهانی: افزایش قیمت نفت به بیش از ۲۰۰ دلار و رکود بازارهای مالی از جمله پیشبینی کارشناسان اقتصادی بوده است
۲. جنگ نیابتی در منطقه: تشدید درگیری در یمن و احتمال حمله مجدد یمن به تأسیسات نفتی عربستان از جمله پیامدهای احتمالی حمله به ایران خواهد بود.
۳. واکنش روسیه و چین: احتمال وتوی قطعنامه ها علیه ایران در شورای امنیت و تقویت همکاری های نظامی ابرقدرت های شرقی با تهران از پیامدهای مهم حمله ائتلاف غرب به ایران خواهد بود.
۴. افزایش تنش های داخلی در آمریکا: درگیری حتی اسرائیل در جنگ با ایران به افزایش هزینه های امریکا در منطقه منجر خواهد شد و مخالفت دموکرات ها و بخشی از جمهوری خواهان با جنگ جدید در خاورمیانه را به دنبال خواهد داشت
سیاست ورزی بین جنگ و مذاکره
ترامپ در دور دوم ریاست جمهوری خود، با احیای فشار حداکثری و تهدید نظامی، می کوشد ایران را به میز مذاکره بکشاند. اما تهران با تاکید بر بدعهدی ترامپ در خروج آمریکا از برجام، به دنبال تضمین های عملی در صورت هرگونه مذاکره احتمالی است. مذاکراتی در شرایط فعلی، مخالفت با آن قطعی است. اما در این میان، اسرائیل به عنوان بازیگر کلیدی، نقش تحریک کننده را ایفا می کند تا از رهگذر تشویق ایران به اجرای عملیات نظامی علیه این کشور، امریکا را برای حمله به زیرساخت های اقتصادی و هسته ای متقاعد کند. از این رو ارسال تجهیزات و ادوات نظامی جدید از امریکا به اسرائیل را می توان در چنین سناریویی صورتبندی کرد. چه آنکه رهبر انقلاب نیز در آخرین واکنش به اظهارات ترامپ تأکید کردند «مذاکره با آمریکا نه عقلانی است، نه شرافتمندانه».
این خبر توسط سایت خبرآنلاین منتشر شده و خبر ناب صرفا آن را به اشتراک گذاشته است.
منبع : خبرآنلاین
لیلا اوتادی: ترجیح می دهم شوهرم “خونگی” باشد!
فیلم دکوراسیون ویژه نوروز خانه فریبا نادری - همه چی شاهانه حتی چنارهای کیارستمی
چهرۀ (حدیث میرامینی) در نخستین فیلم سینمایی اش در 19 سالگی+ عکس
فیلم آواز باشکوه دیده نشده توسط ارسلان قاسمی - از خواب برگشتم به تنهایی !
فیلم آواز باشکوه و شاد محمد علیزاده - ویرون بشی ای دل میخونه ملت عشق میکنن + پیانو زدن سیامک انصاری
ویدیو - پوریا شکیبایی پسر خسرو شکیبایی: من 3 ماه بعد از فوت پدرم بی رحمانه مادرمو تنها گذاشتم و رفتم استرالیا چون ...
تصویر - دکوراسیون خاص و مجلل منزل مرجانه گلچین با چیدمان شیک و لاکچری
آواز باشکوه آرمان امیدی، پدیده خوش صدای عصر جدید بعد از مرخص شدن از بیمارستان به یاد خواهر و داماد مرحومش - دوریت چقد سخته الان خیلی وقته دلتنگتم...
از جدیدترین تصاویر هدیه تهرانی و مهرانه مهین ترابی، سلفی در کافه ی بازیگران سریال گردن زنی، امین شعرباف و الیکا ناصری و مهمان ویژه ی رامبد جوان در سینما
علیرضا خمسه: من شکست عشقی خوردم به خدا گفتم تو مشکل گشا باش - یه خانومی در زد اومد تو الان 23 ساله تو خونه ماست!
بیوگرافی آوا رزازان بازیگر نقش رعنا سریال بدل و تصاویر بیرون سریالی اش!
فیلم آواز باشکوه نوروزی محسن یگانه ! - جدیدترین آهنگش دلسوز است !
از استایل شیک و سلفی نعیمه نظام دوست و بهرنگ علوی در کنسرت و دلبری سینا مهراد تا ست خواهربرادری ترلان پروانه
فیلم گریه های تلخ بازیگر سوجان خارج از سریال ! - دلتنگی عمیقش را ببینید
عکس چیدمان لاکچری و اروپایی خانه دوبلکس ترلان پروانه بازیگر سریال گردن زنی - کاغذدیواری خاص و آیینه مدرن !
فیلم آواز باشکوه هَوار هوار یارُم میایه توسط شرکت کننده برنامه صداتو !
سیاست و تجارت: چرا تسلا و ماسک در بحرانند؟
حسین شریعتمداری: امریکا وقتی تاریخ مصرف جولانی تمام شود، او را ترور می کند
بیانیه عمان درموردمن
برکناری شاباک در اسرائیل زمین لرزه به پا کرد - نتانیاهو به اسرائیل اعلان جنگ داده است - بحران امنیتی و سیاسی در داخل رژیم
پوتین در چه شرایطی میانجی ایران و امریکا می شود؟
وعده چند میلیارد شِکِلی نتانیاهو به بن گویر
یمن برای دومین بار ناو هواپیمابر ترومن آمریکا را هدف قرار داد
ادعای رسانه دولتی سوریه: حزب الله سه نظامی را ربود و کشت!
جمهوری آذربایجان مدعی حمله نیروهای ارمنستانی شد
سید الحوثی: آمریکا می خواهد دریا را به میدان جنگ تبدیل کند
واکنش کیهان به تصمیم جدید ترامپ - حیوونکی خودش هم نمی دونه چه غلطی می کنه
محکومیت حمله به اتوبوس حامل نظامیان در بلوچستان پاکستان