
14 تهدید خانگی برای سلامت
به گزارش سرویس مجله خبر ناب به نقل از همشهری - یک سری از کارهای مربوط به سلامتی مثل اندازه گرفتن فشار خون، چک کردن قند خون، مراقبت از زخم ها و ... را به راحتی می توان در خانه انجام داد اما همین کارها هم نیاز به کمی آگاهی و اطلاعات دارد تا دچار اشتباه نشویم و سلامت مان دستی دستی به خطر نیفتد. مثلا خیلی از افراد سال ها است که مبتلا به فشار خون بالا هستند ولی نحوه اندازه گیری فشار خون با دستگاه های خانگی را بلد نیستند و به اشتباه فکر می کنند که در این کار واردند.
داشتنِ رفتارهای خودسرانه در حوزه سلامت نیز می تواند ما را به دردسر بیندازد. مثلا خیلی ها بی توجه به تجویز پزشک، دوز داروهایشان را خودسرانه کم یا زیاد می کنند. یا قبل از کامل شدن دوره درمان، داروهای خود را قطع می کنند. یا خودسرانه مکمل و ویتامین مصرف می کنند، یا بدون آمادگی، تمرینات ورزشی نامناسب انجام می دهند. مواردی که می توانند به قیمت از دست رفتن سلامت شان تمام شود.
در این گزارش ۱۴ اشتباه رایج خانگی درباره سلامتی را با شما در میان می گذاریم.
اندازه گیری نادرست فشار خون با دستگاه خانگی: خیلی ها موقع استفاده از دستگاه های فشارسنج خانگی، دستورالعمل های صحیح را رعایت نمی کنند. مثلا نشستن نادرست، صحبت کردن موقع اندازه گیری، استفاده نکردن از بازوی صحیح یا اندازه نامناسب بازوبند، نتایج را تحریف می کند و ممکن است باعث تشخیص نادرست فشار خون و نادیده گرفتن مراقبت های بعدی شود.
اندازه گیری نادرست قند خون: افراد مبتلا به دیابت گاهی به دلیل استفاده از دستگاه قند خونِ کالیبره نشده (دستگاهی که تنظیماتش برای اندازه گیری دقیق بررسی یا اصلاح نشده و ممکن است نتایج نادرست نشان دهد)، نشُستن دست ها یا عدم رعایت زمان بندی صحیح (مثل تست بلافاصله پس از غذا)، نتایج نادرستی از قند خون دریافت می کنند. این اشتباه می تواند منجر به تنظیم نادرست دوز انسولین یا دارو شود.
نادیده گرفتن دوز صحیح داروها: برخی افراد به اشتباه تصور می کنند که مصرف بیشتر یا کمتر از دوز تجویزشده دارو بی خطر است. به عنوان مثال، ممکن است داروی کاهش فشار خون را به دلیل احساس "بهتر شدن" قطع کنند یا دوز را خودسرانه افزایش دهند. این کار می تواند عوارض جدی مانند تشدید بیماری یا مسمومیت دارویی ایجاد کند. داروها باید دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف شوند.
تشخیص خودسرانه بیماری از طریق اینترنت و هوش مصنوعی: جست وجوی علائم یک بیماری احتمالی در اینترنت یا کمک گرفتن از هوش مصنوعی و تشخیص بیماری بدون مشورت با پزشک، یک اشتباه رایج است. به عنوان مثال، سردرد ممکن است به اشتباه به تومور مغزی نسبت داده شود. در حالی که علت آن می تواند فقط استرس یا کم آبی باشد. تشخیص دقیق یک بیماری نیازمند ارزیابی حرفه ای و انجام آزمایش های پزشکی است.
مصرف خودسرانه مکمل ها و ویتامین ها: بسیاری از افراد بدون مشاوره پزشکی، مکمل هایی مثل ویتامین D، ویتامین E، آهن و ... مصرف می کنند. مصرف بیش از حد برخی مکمل ها می تواند سمی باشد. مثلاً ویتامین D اضافی باعث مسمومیت و آسیب کلیوی می شود. نیاز به مکمل باید با آزمایش خون و نظر پزشک تأیید شود.
نادیده گرفتن علائم هشداردهنده: بعضی ها علائمی مثل درد قفسه سینه، تنگی نفس، یا خستگی مداوم را به خستگی یا استرس نسبت می دهند و از مراجعه به پزشک خودداری می کنند. این علائم ممکن است نشانه مشکلات جدی مثل بیماری قلبی باشد و تأخیر در مراجعه می تواند خطرناک باشد و تشخیص زودهنگام را مختل کند.
استفاده نادرست از ترازوی خانگی: بسیاری از افراد، وزن خود را به عنوان تنها معیار سلامت در نظر می گیرند و از شاخص های دیگر مثل درصد چربی بدن یا دور کمر غافل می شوند. ممکن است فردی وزن نرمالی داشته باشد، اما به دلیل داشتن چربی احشایی بالا، در معرض خطر بیماری های قلبی باشد. ارزیابی سلامت، نیازمند مشاوره پزشکی است.
مراقبت نادرست از زخم ها: بعضی ها زخم های کوچک را بدون شست وشوی صحیح یا با استفاده از مواد غیراستریل - مثل پنبه معمولی - پانسمان می کنند. این کار می تواند منجر به عفونت شود. زخم باید با آب و صابون شسته شود و حتما با "پانسمان استریل" پوشانده شود.
بی توجهی به برچسب سلامت محصولات غذایی: بعضی ها هم هستند که غذاهایی مثل سالادهای آماده یا محصولات کم چرب را بدون بررسی برچسب تغذیه ای مصرف می کنند. در حالی که این محصولات ممکن است حاوی قند، نمک یا چربی های پنهان باشند. این اشتباه می تواند به افزایش وزن یا تشدید بیماری هایی مثل دیابت منجر شود. پس مطالعه دقیق برچسب های محصولات غذایی اهمیت دارد.
قطع خودسرانه دارو بعد از بهبود علائم: خیلی از افراد به محض کاهش علائم یک بیماری، مصرف داروها را متوقف می کنند. درحالی که مثلا دارویی مثل آنتی بیوتیک ها باید تا پایان دوره درمان مصرف شوند. قطع داروها قبل از کامل شدن دوره درمان ممکن است باعث عود بیماری، مقاوم شدن میکروارگانیسم ها به آنتی بیوتیک یا ایجاد نوسانات خطرناک در قند یا فشار خون شود.
مصرف داروهای گیاهی بدون مشورت با پزشک: تصور رایج ما ایرانی ها این است که "داروی گیاهی یعنی کاملا امن و بی خطر". درحالی که بعضی از داروهای گیاهی برای برخی بیماری ها (مثل مشکلات کبدی یا کلیوی) مضرند. به طور مثال، مصرف زیاد زنجبیل یا شیرین بیان می تواند فشار خون را بالا ببرد. بعضی از داروهای گیاهی هم با داروهای شیمیایی تداخل دارند.
انجام ورزش های سنگین بدون آمادگی: خیلی از افراد میانسال یا افراد دارای بیماری های زمینه ای ناگهان تصمیم می گیرند ورزش کنند و شروع می کنند به انجام ورزش های سنگین یا طولانی. این موضوع می تواند منجر به آسیب مفاصل، حمله قلبی یا تشدید بیماری های مزمن شود.
مصرف نمک دریا یا نمک صورتی به جای نمک یددار: بعضی ها به دلیل باورهای تغذیه ای نادرست، نمک معمولی را کنار می گذارند، اما بیشتر نمک های غیرصنعتی فاقد ید هستند. کمبود ید می تواند باعث اختلال در رشد مغزی و عملکرد تیروئید شود. به خصوص در کودکان و زنان باردار.
نگهداری همه داروها در یخچال: نگهداری همه داروها در یخچال اشتباه رایج دیگری است. بعضی داروها مثل انسولین یا قطره های خاص باید داخل یخچال باشند، اما اکثر قرص ها و کپسول ها باید در دمای اتاق (۱۵-۲۵ درجه) و جای خشک و دور از نور نگهداری شوند. نگهداری نادرست می تواند اثر دارو را کم کند یا حتی آن را خراب کند.
این خبر توسط سایت همشهری آنلاین منتشر شده و خبر ناب صرفا آن را به اشتراک گذاشته است.
منبع : همشهری آنلاین