
رد پای سیمای رنج بر پرده سینما
به گزارش سرویس فرهنگ و هنر خبر ناب به نقل از خبرآنلاین - روزنامه ایران در مطلبی نوشت: سینمای کارگری از آن دست مفاهیم مناقشه برانگیزی است که به صراحت نمی توان درباره آن حرف زد. به این معنا که چیزی به اسم ژانر کارگری نداریم و نمی توانیم داشته باشیم از این حیث که اساساً ژانر یک فرم و ساختار اجرایی است نه مضمونی و محتوایی، اما سینمای کارگری به این معنا که محور و شخصیت اصلی و قهرمانش یک کارگر یا زندگی یک کارگر می تواند هویت معنادار داشته باشد. با اینکه فیلم کارگری به لحاظ ظاهری نیز از برخی المان ها و مؤلفه هایی استفاده می کند که می تواند به آن هویت بصری هم ببخشد.
مثلاً چهره و ظاهر شخصیت که غالباً رنج کشیده و ساده است، صورت های چروک خورده، دست های پینه بسته و زندگی ساده و فقیرانه یا زبان و ادبیات کارگری و عناصری از این دست که می تواند به عنوان مؤلفه و شاخص های تشخیص فیلم یا سینمای کارگری شناخته شود. اما شاید مهم تر از همه اینها نگاه و رویکردی است که یک فیلمساز به سوژه «کارگرانه» خود دارد. در واقع نگاه کارگردان است که جایگاه کارگران را در سینما بازنمایی و صورت بندی می کند.
همواره این نقد به سینمای ایران وجود داشته که این قشر را فراموش کرده اند و سینما کارگران و زندگی کارگری را از بین برده است. توجه به طبقه متوسط و مسائل آن به مثابه یک مددگرایی سینمایی از جمله دلایل این موضوع ذکر شده که خاصه تحت تأثیر سینمای اصغر فرهادی بوده اما بعد از ساخت فیلم «ابد و یک روز» سعید روستایی، توجه به طبقه پایین و محروم بیشتر شده و حالا انگار فیلم های کارگری در حال تبدیل شدن به مد روز سینماست!
تبلیغ
درخشش بی دلیل، پوست سالم، همیشگی، خانواده امونی اینجاست
محصولات
وقتی چند سال پیش فرزاد مؤتمن فیلم «یک روز طولانی» راساخت فارغ از نقد و نظرهایی که به این فیلم بود دوباره مسأله کارگر و زندگی کارگری در سینما مطرح شد و اینکه سینمای ایران سال هاست که کارگران را فراموش کرده است. با این حال فیلم هایی که با محوریت شخصیت کارگر یا زندگی کارگری ساخته شدند کم نیستند.
یکی همین «خداحافظی طولانی» با بازی خوب سعید آقاخانی در نقش یک کارگر بود که سیمرغ بهترین بازیگر جشنواره را هم برای او به ارمغان آورد. ضمن اینکه بسیاری از فیلم ها یا کاراکترهای کارگر در حافظه تاریخی سینما و مخاطبانش ماندگار شدند از جمله بازی فاطمه معتمد آریا در «روسری آبی» رخشان بنی اعتماد و در نقش نوبر که یکی از ماندگارترین شخصیت زن کارگر در سینمای ماست.
زن کارگری که به عشق کارفرمای خود بدل می شود. فیلم «نیاز» علیرضا داوودنژاد را می توان یکی از بهترین نمونه های سینمای کارگری دانست که به خوبی توانست موقعیت کارگری و زیست- جهان این طبقه را به ویژه درمیان کودکان و نوجوانان کار روایت کرده و به تصویر بکشد. سیروس الوند نیز در فیلم «یکبار برای همیشه» به قشر و طبقه کارگری پرداخت که برای بهبود و تغییر وضع خویش در سودای مهاجرت می سوزند.
از نمونه های موفق و ماندگار یک زندگی کارگری بدون شک باید به «زیر پوست شهر» رخشان بنی اعتماد اشاره کرد که مصائب و مشکلات این طبقه را در شرایط سیاسی و اجتماعی دهه ۷۰ به خوبی روایت می کند و طوبی با بازی عالی گلاب آدینه نمونه ای از یک زن کارگر رنج کشیده ای است که برای تأمین مخارج زندگی به سختی در یک کارخانه مشغول کارگری است.
زندگی کارگری از حیث سینمایی قابلیت های دراماتیک زیادی دارد که البته با تراژدی هم پهلو می زند و بسیاری از فیلمسازان در دل این طبقه و جهان زیسته آن ها به دنبال طرح قصه خود هستند. بسیاری از فیلم های مسعود کیمیایی را می توان مشمول این قاعده دانست. از نمونه های موفق دیگر که زندگی کارگری را با قدرت به تصویر کشیده باید از «آواز گنجشک ها» مجید مجیدی نام برد که رضا ناجی در نقش کارگری که برای رهایی از این جایگاه و سرنوشت مختوم به آب و آتش می زند و بین شرافت و وسوسه در نهایت ترجیح می دهد با وجود فقر و زندگی سخت کارگری شرافتمندانه زندگی کند.
اساساً یکی از چالش های مهم اخلاقی در سینمای کارگری جدال بین شریف زیستن و وسوسه های اقتصادی است و در نهایت آنچه که سینمای ما از بازنمایی طبقه کارگر به تصویر می کشد و برجسته می کند زندگی شرافتمندانه این قشر است. اینکه زندگی کارگری زندگی سختی است اما لزوماً زندگی بدی نیست و به قول آن شعر معروف «در خانه ما رونق اگر نیست صفا هست!» زندگی کارگری از حیث سینمایی قابلیت های دراماتیک زیادی دارد که البته با تراژدی هم پهلو می زند و بسیاری از فیلمسازان در دل این طبقه و جهان زیسته آن ها به دنبال طرح قصه خود هستند. بسیاری از فیلم های مسعود کیمیایی را می توان مشمول این قاعده دانست. با این حال زندگی کارگری سویه کمیک هم دارد و دردل آن می توان طنز را هم بیرون کشید.
فیلم «آتشکار» امیر یوسفی به نوعی درهمین راستاست که روایت دیگری از زندگی کارگری و مسائل آن را شاهد هستیم. «اینجا بدون من» بهرام توکلی نیز یکی از بهترین و موفق ترین نمونه های سینمایی است که لایه های درونی تر زندگی کارگری را از طریق چالش های درون خانوادگی به تصویرکشیده است و روانشناسی این طبقه را مورد واکاوی تصویری قرار داده است. رضا کاهانی هم در اغلب فیلم های خود به سراغ این طبقه رفته که «هیچ» و «بیست» دو نمونه و مصداق بارز این مدعاست.
فیلم هایی که از زاویه متفاوت تری به مسائل و چالش های طبقه کارگر نگاه می کند که کمدی و تراژدی را در کنار هم دارد. سه فیلم «قهرمان» اصغر فرهادی و «جنگ جهانی سوم» هومن سیدی و «برادران لیلا» سعید روستایی از جمله فیلم های قابل تأمل است که تلاش کرده تا به لایه های درونی تر از زیست یک کارگر بپردازد.
سینمای ما چنانکه شایسته است به طبقه کارگر و زندگی کارگران نپرداخته اما شریف ترین فیلم های ما فیلم هایی است که کارگر را دستمایه قصه خود قرار داده اند. سینمای ما همان طور که به کارگران نیاز دارد به کارگرانی هم محتاج است تا از طریق سینما بتوانند عدالت اجتماعی را فریاد بزنند و برای زندگی بهتر بجنگند.
این خبر توسط سایت خبرآنلاین منتشر شده و خبر ناب صرفا آن را به اشتراک گذاشته است.
منبع : خبرآنلاین
سفر به ایام قدیم سال 1346 - سفر متفاوت محمدرضا و فرح پهلوی به تایلند برای فیلمبرداری !
فیلم آواز باشکوه مجید خراطها ! - آهنگ با خدانگهدار عزیزم کنسرت را به آتش کشید !
فیلم آواز باشکوه و فوق احساسی امیریل ارجمند بازیگر سریال ناریا برای نوزادش - آلبوم تصاویر نوه یک روزه و شیرین داریوش ارجمند !
نخستین لایو تلخ نعیمه نظام دوست بازیگری که همه را می خنداند - من مسخره نیستم، کلی درد و مشکل دارم؛ میخندم تا مردم شاد بشن +
دانلود آواز محمد علیزاده ( ورژن هوش مصنوعی ) به نام استرس
فیلم آواز باشکوه و رقص کردی سرباز راهور ! - همه همراهش شدند !
عکس تازه پردیس احمدیه جلب توجه کرد
فیلم آواز احساسی - هیچ باورت نمیشه بچه قد کف دست با ماله خود من باش گریه اتو دربیاره صدا رو
فیلم آواز باشکوه پسر بچه - با خواننده معروف با آهنگ دارم میرم سربازی ملتو تا مرز سکته برد!
فیلم آواز باشکوه این آقا - به قیافش میخوره چک پاس کنه ولی ببین وسط تالار چه ناز میرقصه!
فیلم - روایت شیرین و شنیدنی ایرج راد از عشق آتشین و شورانگیز ناصرالدین شاه قاجار به جیران - انیس الدوله خواب ترور را دیده بود!
فیلم آواز باشکوه همایون شجریان که خانم گردشگر فرانسوی با زیبایی های ایران به تصویر کشید !
فیلم سکانس خنددار طرف کم مونده تو مسابقه رفیقشو بزنه گلزار هنگیده میگه این دیشب نخوابیده
ایرج راد سواد بالای خود را به رخ نجف زاده کشید
سفر به ایام قدیم سال 1340؛ بولینگ بازی محمدرضا پهلوی تو بولینگ تهران مد
آواز باشکوه یکیو دارم کنارم از حامیم
قاب پدر و دختری بازیگر سریال (عشق اجاره ای)
محتوای آثار خوشنویسی برای مخاطب اولویت دارد - ضرورت عمل به مصوبه خرید آثار هنری از محل پنج دهم درصد از بودجه های عمرانی کشور
(شب ملخ)، جواد مجابی منتشر شد
روزنامه فرهیختگان: پرستو صالحی عشق را به لجن می کشد
جریانی متحجر پشت پرده صداوسیما را هدایت می کنند - برای شکاف و اختلاف بین مسلمانان برنامه دارند
فیلم جدید تام هاردی یادآور نقش او در the dark knight rises است
صالحی: صنعت چاپ موتور محرک همه انقلاب های عصر جدید در 5 قرن گذشته بوده است
اطلاعات جدید از زمان پخش، داستان و بازیگران فصل سوم ارباب حلقه ها
ساخت فصل دوم (شوگان) رسمی شد
رد پای سیمای رنج بر پرده سینما
علیرضا افتخاری: بعدها مشخص می شود احمدی نژاد که بود - از دستش ناراحتم! - صدای گل آلود چاوشی را دوست دارم
معرفی دبیر یازدهمین دوره انتخاب آثار برتر ادبیات نمایشی ایران