
10 مشکل رایج که سلامت حجاج را تهدید می کند
به گزارش سرویس اجتماعی خبر ناب به نقل از همشهری - اعزام اولین کاروان های زیارتی سفر حج از ایران، فردا ۱۵ اردیبهشت شروع می شود و ۱۰ تیرماه (۵ محرم) هم آخرین پرواز برگشتی از کشور عربستان به ایران خواهد بود. طبق گزارش هلال احمر، بیماری های عفونی و ویروسی (مثل سرماخوردگی) و مشکلات عضلانی و اسکلتی دلیل بیشتر مراجعه ها به مراکز پزشکی در طول این سفر است. گرمازدگی به دلیل گرمای شدید عربستان و همچنین تشدید بیماری های مزمن هم جزو مشکلات رایج در سفر حج است.
میانگین حضور زائران در حج تمتع امسال ۳۳ روز است و با توجه به این که بسیاری از زائران افراد مسن و دارای بیماری های زمینه ای هستند، بسیار مهم است که در این یک ماه مراقب سلامت خود باشند تا سفرشان خراب نشود. البته قبل از اعزام معمولا کلاس هایی برای آموزش حجاج برگزار می شود اما با این حال، مشکلات متعددی در عربستان برای آنها پیش می آید. در این گزارش به رایج ترین مشکلاتی که ممکن است برای حجاج رخ دهد و بر سلامت آنها تاثیر بگذارد، اشاره می کنیم.
گرمازدگی: یکی از شایع ترین دلایل مراجعه حجاج به مراکز درمانی، گرمازدگی است که در دمای بالای هوا و به ویژه در ساعات ظهر شدت می گیرد. گرمای شدید عربستان (تا ۵۲ درجه سانتی گراد) منجر به گرمازدگی و حتی فوت زائران می شود. خودداری از خروج غیرضروری از هتل به خصوص در ساعت های اوج گرما، استفاده از کلاه های نقاب دار با لبه پهن موقع خروج از هتل، استفاده از لباس های نخی و روشن، استفاده از عینک آفتابی و نوشیدن مایعات به اندازه کافی از جمله نکات بهداشتی برای پیشگیری از ابتلا به گرما زدگی است.
دهیدراتاسیون (کم آبی بدن): کم آبی ناشی از تعریق زیاد و مصرف ناکافی آب، به ویژه در سالمندان، منجر به ضعف، سرگیجه و افت فشار خون می شود. راه حلش هم نوشیدن مرتب آب خنک، استفاده از محلول های ORS در مواقع لزوم و کاهش مصرف نوشیدنی های ادرارآور مثل چای است.
ابتلا به بیماری های عفونی و ویروسی: بر اساس گزارش مرکز پزشکی حج، سرماخوردگی و آنفلوآنزا جزو شایع ترین مشکلات زائران هستند. و طبیعتا استفاده از ماسک در اماکن عمومی، شست وشوی مکرر و مرتب دست ها و پرهیز از تماس نزدیک با افراد بیمار، احتمال ابتلای زائرانو انتقال ویروس ها را بسیار کاهش می دهد. زائران حج باید در طول سفر به نکات بهداشتی توجه کنند تا دچار بیماری نشوند و سفرشان خراب نشود؛ شستشوی مرتب دست ها و رعایت آداب تنفسی از جمله نکات بهداشتی است که زائران باید به آن توجه کنند. اگر امکان شستن دست را ندارند، می توانند همراه خود الکل یا پد شستشو یا دستمال مرطوب داشته باشند.
تشدید بیماری های مزمن: گرما، استرس، پیاده روی زیاد و بی نظمی در مصرف داروها می تواند کنترل بیماری های زمینه ای را در سرزمین حج مختل کند. به خصوص که این سفر بیش از ۳۰ روز طول می کشد. زائران باید توجه داشته باشند که به همراه داشتن دارو به مقدار کافی، استفاده از کیف دارویی روزانه و مراجعه منظم به پزشک کاروان یکی از ضروریات این سفر است. معضل مهم دیگر این است که تعدادی از حجاج مبتلا به دیابت نوع ۱ هستند و گرمای شدید عربستان می تواند باعث فساد انسولین شود یا اثربخشی آن را کم کند. این مساله، یکی از مشکلات جدی دیابتی ها در سفر حج است. راه حلش هم این است که حاجیان دیابتی حتما کیف یا جعبه خنک کننده مخصوص انسولین همراه خود داشته باشند. در هتل هم انسولین را در یخچال نگهداری کنند، نه فریزر. در صورت خراب شدن انسولین هم حتما آن را تعویض کنند.
مشکلات گوارشی: تغییر رژیم غذایی و کیفیت آب باعث اسهال، مسمومیت غذایی، یبوست، نفخ و سوءهاضمه می شود. استفاده از بطری های آب معدنی معتبر، پرهیز از تهیه غذا از دستفروش ها، خودداری از مصرف نوشابه، گوشت، موز و چای پررنگ، خودداری از مصرف غذاهای پرچرب و پرادویه، مصرف سالاد و سبزیجات خام و رعایت بهداشت فردی از جمله راهکارها برای پیشگیری از ابتلا به بیماری های گوارشی است.
مشکلات عضلانی و اسکلتی: پیاده روی های طولانی و ازدحام می تواند موجب پیچ خوردگی پا، شکستگی یا کشیدگی عضلانی شود. همچنین سر خوردن در حمام، پرت شدن از صخره ها و پله ها، شکستگی اعضای بدن به دلیل فشارهای ناشی از تراکم جمعیت به ویژه موقع رمی جمره و طواف، تصادفات در هنگام عبور از خیابان و سوختگی ناشی از آب جوش بیشترین حوادث و سوانح در سفر حج است. استفاده از کفش مناسب طبی، استراحت متناوب، همراه داشتن عصا برای افراد سالمند یا دارای ضعف عضلات توصیه می شود.
آفتاب سوختگی و مشکلات پوستی: تماس مستقیم با نور خورشید می تواند باعث آفتاب سوختگی یا بروز بثورات پوستی شود. پس زائران استفاده از لباس های نخی روشن، کرم ضدآفتاب، چتر و کلاه مناسب را فراموش نکنند. بسیاری از زائران براثر گرما و تعریق فراوان و پوشیدن لباس های نامناسب، گرفتار عرق سوز به خصوص در ناحیه زیر بغل، کشاله ران و نشیمن گاه می شوند. خودداری از رفت و آمد غیرضروری در گرما، پوشیدن لباس های زیر نخی و تعویض مداوم آنها، استحمام مرتب، استفاده از پودر مخصوص در نقاطی که عرق سوز مشاهده می شود و پوشیدن لباس های نرم و سفید و ساخته شده از الیاف کتان برای پیشگیری از ابتلا به مشکلات پوستی بسیار موثر است.
اختلال خواب: تغییر برنامه خواب، پیاده روی زیاد و ازدحام باعث بی خوابی و ضعف عمومی در برخی زائران می شود. برنامه ریزی برای استراحت کافی، تغذیه مناسب و مدیریت زمان فعالیت ها برای دور ماندن از این نوع خستگی خیلی مهم است.
حساسیت های دارویی و غذایی: بعضی از زائران به دلیل مصرف داروی ناآشنا یا غذای آلرژن دچار واکنش های پوستی یا تنفسی می شوند. این افراد بهتر است حساسیت های خود را به مسئولان کاروان اعلام کنند. همچنین از مصرف مواد غذایی یا داروهای ناشناس بپرهیزند.
فراموش کردن مصرف داروها: بر اساس آمار هلال احمر، درصدی از زائران مصرف داروهای خاص خود را فراموش می کنند یا دارو مقدار کافی همراه ندارند و همین می تواند مشکل ساز شود. تهیه لیست داروها قبل از سفر، همراه داشتن نسخه های پزشکی و بسته بندی منظم داروها با برچسب کمک می کند تا زائران در این مورد به مشکل خاصی برنخورند.
این خبر توسط سایت همشهری آنلاین منتشر شده و خبر ناب صرفا آن را به اشتراک گذاشته است.
منبع : همشهری آنلاین