
تکلیف یک پرونده هجده ساله چه زمانی روشن می شود؟ - شمارش معکوس برای پیوستن به پالرمو شروع شد
به گزارش سرویس اقتصادی خبر ناب به نقل از خبرآنلاین - زهرا علی اکبری: مهر ماه سال ۱۳۸۶ بود که گروه ویژه اقدام مالی به اعضای خود توصیه کرد در مراوده با ایران به دلیل نداشتن قانون مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم دقت کنند.
در فاصله ی کوتاهی از این اتفاق قانون پولشویی در مجلس هفتم به تصویب رسید و در شورای نگهبان نیز تایید شد. این چنین بود که نخستین جلسه شورای عالی مبارزه با پولشویی به ریاست وزیر اقتصاد دولت نهم تشکیل شد و فعالیت مرکز اطلاعات مالی و مبارزه با پولشویی کلید خورد. با این حال در فاصله ای کوتاه ایران پنج هشدار از اف ای تی اف دریافت کرد و در نهایت سال ۱۳۸۷یا ۲۰۰۶ میلادی، گروه ویژه ی اقدام مالی ایران را در لیست سیاه قرار داد.
جمهوری اسلامی ایران از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۶ در لیست سیاه FATF قرار داشت. در سال ۲۰۱۶ و پس از توافق هسته ای و لغو تحریم های سازمان ملل، FATF از اعضای خود خواست تا اقدامات متقابلی را که در تعاملات خود با ایران به کار برده اند به مدت ۱۲ماه تعلیق کنند. این به معنای قرار گرفتن در لیست به اصطلاح خاکستری و تداوم بررسی لازم بود. این تعلیق تا سال ۲۰۲۰ تداوم یافت اما به دلیل تکمیل نشدن فرآیند عضویت ایران در اف ای تی اف ایران بار دیگر در لیست سیاه قرار گرفت و این شرایط تا امروز تداوم داشته است.
بیشتر بخوانید:
حالا از پس گذشت هجده سال از این فرایند، هنوز دو لایحه سی اف تی و پالرمو در مجمع تشخیص مصلحت نظام بلاتکلیف هستند و سخنان تازه مجید انصاری نیز نشان از آن دارد که تنها برای پیوستن به پالرمو فضای مثبتی حاصل شده است. این بدان معناست که با عدم پیوستن به سی اف تی پروسه ی بلاتکلیفی در عضویت در کنوانسیون اف ای تی اف همچنان ادامه دار خواهد بود.
مجید انصاری چه گفت؟
انصاری عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، در مورد فضای عمومی مجمع در مورد دو کنوانسیون پالرمو و CFT گفته است: با توجه به مباحث کارشناسی مفصلی که در کمیسیون های تخصصی مجمع انجام شده، فضای مجمع را برای تصویب این لایحه مثبت ارزیابی می کنم.
او ادامه داد: برخی از اعضا در جلسه قبلی ابهامات و اشکالاتی داشتند که توضیحات کارشناسان تا حدود زیادی نگرانی های اعضا را مرتفع کرد، پیش بینی من این است که این لایحه در مجمع تصویب خواهد شد.
گره پالرمو و سی اف تی از کجا شکل گرفت؟
پس از تعلیق ایران از لیست سیاه اف ای تی اف، فرصتی برای قبول کنوانسیون های مرتبط با اف تی تی اف برای ایران ایجاد شد .
از این رو اصلاح قانون مبارزه با پول شویی، اصلاح قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم، الحاق به کنوانسیون بین المللی مبارزه با جرائم سازمان یافته فراملی (معروف به کنوانسیون پالرمو)و الحاق به کنوانسیون بین المللی مبارزه با تامین مالی تروریسم (معروف به CFT) در دستور کار قرار گرفت.
در این میان فقط دو کنوانسیون پالرمو و CFT که به صورت لایحه به مجلس فرستاده شده بوند تبدیل به قانون نشدند. البته مجلس دهم این دو لایحه را تصویب کرد. لایحه پالرمو در شورای نگهبان نیز تایید شد، اما به دلیل ایرادات «هیات نظارت بر حسن اجرای سیاست های کلی نظام» که سال ۹۶ در مجمع تشخیص تشکیل شده بود راهی مجمع شد. در آن مقطع مجلس و علی لاریجانی رییس وقت آن ایرادات این هیات را به دلیل جایگاه آن نپذیرفت. با این همه پالرمو تبدیل به قانون نشد و برای تعیین تکلیف نهایی به نهادی رفت که خود جلوی تبدیل آن به قانون را گرفته بود. لایحه CFT نیز با ایراد شورای نگهبان مواجه شد و به مجمع تشخیص رفت. با وجود تلاش های دولت وقت این دو لایحه در مجمع بلاتکلیف ماند. در نهایت در اسفند ۹۸، گروه ویژه اقدام مالی ایران را به لیست سیاه خود افزود.
با آغاز به کار دولت چهاردهم، درخواستی از سوی مسعود پزشکیان برای بررسی دوباره سی اف تی و پالرمو در مجمع تشخیص مصلحت به رهبری ارائه شد که مورد موافقت قرار گرفت. حالا اما این بلاتکلیفی همچنان ادامه دارد.
مجید انصاری در تازه ترین اظهاراتش در این خصوص که در ایلنا بازتاب یافته می گوید دولت به شدت معتقد است برای روان سازی مراودات بین المللی، سرمایه گذاری ها و کسب و کارها و در راستای تسهیل امور مردم، نیاز جدی به تصویب این دو لایحه وجود دارد.
او معتقد است این دو لایحه جدای از FATF مهم است و عدم پیوستن به این دو کنوانسیون مشکلاتی برای مراودات اقتصادی با کشورهای مختلف حتی کشورهای همسایه و دوست ایجاد کرده است. کشورهای طرف قرارداد ایران به این معاهدات پیوسته اند و الزاماتی وجود دارد که کشورهای عضو باید رعایت کنند، وقتی ایران به این معاهدات نمی پیوندند محدودیت هایی برای مراودات اقتصادی ایجاد می شود.
معاون حقوقی رئیس جمهوری گفته است در سفرهای خارجی تیم های اقتصادی بخش دولتی و خصوصی یکی از توصیه های موکد کشورهای دوست و همسایه این است که زودتر به این معاهدات بپیوندید تا مشکلات مراودات و قراردادهای اقتصادی حل شود.
انصاری تاکید دارد بیش از ۱۹۰ کشور به این کنوانسیون پیوسته اند که در میان این ها بسیاری از کشورهای دوست و همسایه ایران وجود دارند که ایران با آن ها ارتباطات دوجانبه و چندجانبه دارد.
پالرمو چیست؟
کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با جرائم سازمان یافته فراملی، در تاریخ ۲۱ دسامبر سال ۲۰۰۱ در شهر پالرمو در ایتالیا به تصویب رسید و در تاریخ ۲۹ سپتامبر سال ۲۰۰۳، برای کشورهای عضو سازمان ملل متحد لازم الاجرا شد و تاکنون ۱۸۰ کشور آن را پذیرفته اند. این کنوانسیون همان طور که از نامش پیداست، گامی در جهت مبارزه با جرائم سازمان یافته فراملی و تشخیص کشورهای عضو برای مصادیق آن برای جدی بودن مشکلات ناشی از جرائم فراملی است، همچنین این کنوانسیون نشان می دهد که نیاز به تقویت همکاری های بین المللی به منظور مقابله با این مشکلات در بین کشورهای عضو وجود دارد.
انصاری با تاکید بر اینکه کنوانسیون پالرمو مربوط به مبارزه با جرایم سازمان یافته است و جمهوری اسلامی از فعالان مبارزه با این نوع جرائم مثل قاچاق مواد مخدر، قاچاق انسان، قاچاق اسلحه است و حتی قربانی برخی از این اقدامات از سوی باندهای تبهکار بین المللی است، گفت: سزاوار نیست جمهوری اسلامی با نپیوستن به این کنوانسیون ها خود را در معرض این اتهام قرار دهد که ایران اساسا نمی خواهد با سازمان های بین المللی در این زمینه همکاری کند این برچسب، برچسب زیبنده ای برای جمهوری اسلامی ایران نیست.
در این فضا هر چند پیوستن به پالرمو برای بازیابی چهره ی ایران در عرصه ی بین المللی اقدامی مفید ارزیابی می شود اما باید در نظر داشت بدون عضویت در سی اف تی پروسه عضویت در اف ای تی اف معلق می ماند و این وضعیت سبب می شود نام ایران همچنان در کنار دو کشوری که عضو این کنوانسیون نیستند، یعنی کره شمالی و میانمار باقی بماند.
این خبر توسط سایت خبرآنلاین منتشر شده و خبر ناب صرفا آن را به اشتراک گذاشته است.
منبع : خبرآنلاین