دانلود فیلم
رسانه های خارجی درمورد پیروزی پزشکیان در انتخابات چه گفتند؟
سرویس سیاسی - پزشکیان، سکان هدایت کشوری را در دست خواهد گرفت که با انزوای بین‌المللی، نارضایتی داخلی، اقتصاد در هم پیچیده و چشم‌انداز درگیری با اسرائیل مواجه است. انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری که طی آن پزشکیان به قدرت رسید، پس از آن برگزار شد که ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور در سانحه سقوط هلی‌کوپتر در ماه مه در شمال غرب ایران به همراه حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه و دیگر مقامات جان باخت.

به گزارش سرویس سیاسی خبر ناب به نقل از فرارو - به دنبال پیروزی مسعود پزشکیان در انتخابات ریاست جمهوری ایران، رسانه های غربی این رویداد را بازتاب دادند. سی ان ان با تکیه بر گفته برخی کارشناسان نوشت یک چهره معتدل تر در ریاست جمهوری می تواند گفت وگو بین ایران و کشورهای غربی را تسهیل کند. نیویورک تایمز هم بر اساس گفته تحلیلگران تاکید کرد که رئیس جمهور می تواند سیاست های داخلی را تعیین کند و سیاست خارجی را نیز شکل دهد. هر دو رسانه غربی به چالش هایی که پیش روی دولت جدید است از جمله احتمال گسترش تنش ها بین ایران و اسرائیل و مساله هسته ای پرداختند.

به گزارش دنیای اقتصاد، سی ان ان در گزارشی در مورد انتخابات ریاست جمهوری در ایران نوشت: مقامات انتخاباتی کشور روز شنبه اعلام کردند که مسعود پزشکیان، نامزد اصلاح طلبان در میان تشدید تنش ها در داخل و خارج از کشور، رقیب محافظه کار خود را در انتخاباتی مهم شکست داده و پیروز شده است. به گزارش شبکه دولتی پرس تی وی، پزشکیان از مجموع ۳۰.۵ میلیون رای شمارش شده در دور دوم انتخابات روز جمعه پانزدهم تیر ماه، ۵۳.۶درصد را از آن خود کرد و بر سعید جلیلی که ۴۴.۳درصد آرا را به خود اختصاص داد، غلبه کرد. پرس تی وی گزارش داد که مشارکت رای دهندگان ۴۹.۸درصد بوده است.

پزشکیان پس از کسب بیشترین آرا در دور اول و بالاتر از جلیلی در دور دوم رای گیری انتخاب شد. دور اول انتخابات هشتم تیر ماه، رکورد کمترین میزان مشارکت در تاریخ جمهوری اسلامی را ثبت کرد. به گزارش پرس تی وی، پزشکیان در اولین اظهارات خود پس از پیروزی در انتخابات گفت: «ما دست دوستی را به سوی همه دراز خواهیم کرد. ما همه مردم این کشور هستیم و باید از تلاش همه برای پیشرفت کشور استفاده کنیم.» او از کسانی که در انتخابات روز جمعه «با عشق و برای کمک به» کشور رای دادند، تشکر کرد.

به ادعای سی ان ان پزشکیان، سکان هدایت کشوری را در دست خواهد گرفت که با انزوای بین المللی، نارضایتی داخلی، اقتصاد در هم پیچیده و چشم انداز درگیری با اسرائیل مواجه است. انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری که طی آن پزشکیان به قدرت رسید، پس از آن برگزار شد که ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور در سانحه سقوط هلی کوپتر در ماه مه در شمال غرب ایران به همراه حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه و دیگر مقامات جان باخت. پس از پیروزی، پزشکیان در بیانیه ای که در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد، خواستار اتحاد و حمایت هموطنان ایرانی شد.

او در این بیانیه نوشت: «مردم عزیز ایران، انتخابات تمام شد و این تازه آغاز همراهی ماست. مسیر دشوار پیش رو جز با همراهی، همدلی و اعتماد شما هموار نخواهد شد. دستم را به سوی شما دراز می کنم و به شرافتم سوگند می خورم که در این راه تنهای تان نخواهم گذاشت. تنهایم نگذارید.» پزشکیان طرفدار گفت وگو با رقبا و مخالفان ایران به ویژه در مورد برنامه هسته ای این کشور است و آن را مسیری برای رسیدگی به مسائل داخلی کشور می داند.

او در مناظره ریاست جمهوری پیش از دور دوم رای گیری گفت: «مساله اولیه، این دیدگاه است: آیا می خواهیم مشکلات خود را با دنیا حل کنیم یا نه؟ من معتقدم برای حل مشکلات کشور باید از بن بست خارج شویم.» در حالی که رئیس جمهور ایران از برخی اختیارات برخوردار است، ولی اقتدار نهایی در اختیار رهبر ایران است که حرف آخر را در مورد همه مسائل کشور می زنند.

مسعود پزشکیان کیست؟

پزشکیان که وزیر بهداشت در زمان محمد خاتمی، رئیس جمهور اصلاح طلب بود، جراح قلب و قانون گذار آموزش دیده است. او به دلیل موضع خود در برابر برخورد با اعتراضات در سال ۲۰۰۹ شهرت یافت. پزشکیان در جریان اعتراضات سال ۲۰۲۲ در مصاحبه با شبکه تلویزیونی IRINN ایران گفت: «تقصیر ماست. ما می خواهیم ایمان دینی را با استفاده از زور اجرا کنیم. این از نظر علمی غیرممکن است.» او گفت: «من بخشی از تقصیر را بر عهده دارم، علمای ممتاز و مساجد بخشی از تقصیرها را بر عهده دارند و صدا و سیما (ایران) بخشی دیگر را. همه باید پا پیش بگذارند و پاسخگو باشند.» پزشکیان خود را کاندیدای همه ایرانیان معرفی کرده است.

او در مناظره اخیر ریاست جمهوری گفت: «در میان حامیان من هم چپ و هم راست هستند، حتی آن هایی که نماز نمی خوانند.» او پس از از دست دادن همسر و یکی از فرزندانش در یک تصادف رانندگی در سال ۱۹۹۴، بیشتر وقت خود را به سیاست اختصاص داد. پزشکیان در انتخابات ۲۰۱۳ و ۲۰۲۱ نامزد ریاست جمهوری شد، اما موفق نشد. این مرد ۶۹ساله از خانواده ای خاص است؛ پدرش آذری و مادرش کرد است.

گفت وگوها تسهیل می شود؟

کارشناسان می گویند یک چهره معتدل تر در ریاست جمهوری می تواند گفت وگو بین ایران و کشورهای غربی را تسهیل کند. پزشکیان ممکن است در داخل کشور نیز تغییرات اجتماعی ایجاد کند که در جریان مبارزات انتخاباتی خود بر آن تاکید کرد، هرچند کارشناسان هشدار می دهند که چنین حرکت هایی تضمینی نیست.

صنم وکیل، مدیر برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا در اندیشکده چتم هاوس در لندن، گفت بعید است که انتخاب پزشکیان بلافاصله به تغییر سیاست تبدیل شود. اما پزشکیان به صراحت گفته است که سعی خواهد کرد از طریق و از درون نظام کار کند. وکیل خاطرنشان کرد: «ممکن است فضا برای مانور روی آزادی های اجتماعی افزایش پیدا کند.»

یک خانم ایرانی از انتخاب پزشکیان خوشحال بود. او گفت: «راستش را بخواهید، فقط امیدوارم گرانی کمتر شود و برای جوانان به راحتی شغل پیدا شود و بس، هیچ احساس خاصی ندارم.» تغییر عوامل دیگر، به ویژه سیاست خارجی ایران، ممکن است دشوارتر باشد. پزشکیان در زمانی که کشورش درگیر تشدید تنش ها با اسرائیل و متحدان غربی اش است، ریاست جمهوری را برعهده می گیرد؛ تنش هایی که ناشی از جنگ در غزه و پیشرفت برنامه هسته ای ایران است.

تنها سه ماه پیش، ایران و اسرائیل برای اولین بار با گسترش درگیری غزه به تبادل آتش پرداختند. اسرائیل اکنون در حال آماده شدن برای جبهه دوم بالقوه علیه حزب الله در لبنان است. لفاظی ها بین ایران و اسرائیل هفته گذشته تشدید شد، زیرا هیات ایران در سازمان ملل متحد در شبکه ایکس نوشت که اگر اسرائیل «تجاوز نظامی تمام عیار» به لبنان را آغاز کند، «جنگی نابودکننده» رخ خواهد داد.

وی افزود: «همه گزینه ها، از جمله مشارکت کامل تمام جبهه های مقاومت، روی میز است.» پزشکیان از سردار قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران ایران که در حمله آمریکا در سال ۲۰۲۰ به شهادت رسید، تمجید کرده است. چهاردهمین رئیس جمهور ایران در مناظره اخیر ریاست جمهوری گفت: «من او را مایه غرور ملی و خاری در چشم دشمنان می دانم.»

وجهه دوستانه تر با غرب

کارشناسان می گویند در حالی که کشورهای غربی انتظار ندارند این انتخابات روابط آن ها با ایران را تغییر دهد، اما پزشکیان مطمئنا کاندیدای مورد نظر آن هاست، زیرا رقیب وی تنها تنش های موجود را تشدید می کرد. محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه سابق، متحد کلیدی پزشکیان است؛ ظریف اصلاح طلبی است که نزدیک به یک دهه پیش بر دوره نسبتا گرم روابط بین الملل نظارت داشت، به عنوان یک نامزد بالقوه برای تصرف مجدد پست قبلی خود تحت ریاست جمهوری جدید مطرح شده است. ظریف دیپلمات ارشد ایران در زمانی بود که این کشور با ایالات متحده و قدرت های جهانی به توافق رسید تا فعالیت های هسته ای تهران را در ازای لغو تحریم ها محدود کند (توافقی که از آن زمان تاکنون فروپاشیده است).

در حالی که او در میان جوانان ایرانی محبوب است، اما با انتقاد رادیکال های داخلی به دلیل آنچه دوستی بیش از حد با غرب خوانده می شود، مواجه شده است. حسین ایمانی، یک شهروند تهران گفت: «با ریاست جمهوری آقای پزشکیان، احتمالا تحریم ها برداشته می شود و این برای مردم بسیار خوب است. من فعلا احساس مثبتی نسبت به پزشکیان دارم، به شرطی که به قول هایی که داده عمل کند.»

رسانه های خارجی درمورد پیروزی پزشکیان در انتخابات چه گفتند؟

نیویورک تایمز نتایج انتخابات ریاست جمهوری را روایت کرد

عبور محافظه کاران از خطوط سخت حزبی

وزارت کشور ایران روز شنبه اعلام کرد که نامزد اصلاح طلب که طرفدار سیاست های میانه روانه در داخل و بهبود روابط با غرب است، در دور دوم ریاست جمهوری در برابر رقیب خود پیروز شد. مسعود پزشکیان نامزد اصلاح طلبان ۶۹ ساله، جراح قلب، با ۱۶.۳ میلیون رای توانست سعید جلیلی را با ۱۳.۵ میلیون رای شکست دهد. این نتیجه، ضربه ای به جناح محافظه کار وارد کرد و پیروزی بزرگ برای اردوگاه اصلاح طلبان به شمار می رود که در چند سال گذشته از سیاست کنار گذاشته شده بودند.

به گفته وزارت کشور، پس از بسته شدن صندوق های رای در نیمه شب جمعه، مشارکت به حدود ۵۰درصد یعنی ۳۰.۵ میلیون رسید که تقریبا ۱۰درصد بیشتر از دور اول در ۸ تیر بود. دور اول انتخابات مشارکت کم سابقه ای را ثبت کرد. اما چشم انداز یک دولت رادیکال که قوانین سختگیرانه اجتماعی را دوچندان می کند و با مذاکرات برای رفع تحریم های اقتصادی بین المللی سر سازش ندارد، به نظر می رسید که ایرانیان را ترغیب به حضور در انتخابات کرده است.

حامیان پزشکیان قبل از صبح روز شنبه زمانی که نتایج اولیه نشان داد او به پیروزی نزدیک است، به خیابان ها ریختند و با بوق زدن و تشویق کردن در خارج از دفاتر ستاد انتخاباتی او در بسیاری از شهرها از جمله زادگاهش تبریز، خوشحالی خود را نشان دادند. آن ها همچنین در شبکه های اجتماعی به ایرانیان برای حضور در پای صندوق های رای برای «نجات ایران» به عنوان شعار تبلیغاتی پزشکیان تبریک گفتند.

علی اکبر بهمنش، سیاستمدار اصلاح طلب و رئیس ستاد انتخاباتی پزشکیان در استان مازندران در شبکه اجتماعی ایکس گفت: «پایان حکومت اقلیت بر اکثریت.» برخی از حامیان جلیلی در شبکه های اجتماعی گفتند که صرف نظر از اینکه چه کسی برنده شده، حضور در انتخابات یک پیروزی برای جمهوری اسلامی بود و آن ها امیدوارند که دولت جدید برای پر کردن اختلافات میان جناح های سیاسی تلاش کند.

تحلیلگران می گویند که رئیس جمهور می تواند سیاست های داخلی را تعیین کند و سیاست خارجی را نیز شکل دهد. نادر هاشمی، استاد مطالعات خاورمیانه در دانشگاه جرج واشنگتن گفت: «رئیس جمهوری اصلاح طلب، به رغم همه محدودیت ها و ناکامی های گذشته، هنوز به طور معنی داری بهتر عمل می کند.» انتخابات ویژه ایران به این دلیل برگزار شد که ابراهیم رئیسی رئیس جمهور در سانحه سقوط هلی کوپتر در ماه مه جان باخت، دوره جدید پزشکیان چهار سال به طول خواهد انجامید.

دو نامزد در دور دوم، از دو طیف سیاسی محدود ایران، دیدگاه های متفاوتی را برای ایران نشان دادند که پیامدهایی برای سیاست داخلی و منطقه ای دارد. در روزهای قبل از انتخابات، تجمعات تبلیغاتی پزشکیان جمعیت بیشتری را به خود جلب کرد. سیاستمداران برجسته ای مانند محمدجواد ظریف، وزیر خارجه سابق، برای او کمپین تبلیغاتی به راه انداختند و گفتند که انتخاب بین «روز و شب» است. به نظر می رسید که این پیام که رای دهندگان باید از ترس جلیلی در انتخابات شرکت کنند، طنین انداز شده بود.

غزال، طراح ۲۴ساله لباس در تهران، در گفت وگوی تلفنی گفت: «من رای می دهم، چون رای ندادن باعث اتفاق جدیدی نمی شود.» صدیقه، متخصص اطفال ۴۱ساله از تهران نیز روز جمعه بایکوت خود را رها کرد و به پزشکیان رای داد، در حالی که در تماس تلفنی گفت امیدی به اینکه رئیس جمهور بتواند تغییرات معناداری را که مردم خواستار آن هستند ایجاد کند، ندارد. او گفت: «من رای دادم، زیرا فکر می کنم ما به تغییرات کوچک و تدریجی نیاز داریم که زندگی ما را کمی بهتر کند.»

پزشکیان که از جانبازان جنگ ایران و عراق است، به مدت ۱۶ سال در مجلس حضور داشت که از جمله آن ها یک دوره نایب رئیس مجلس و ۴ سال نیز وزیر بهداشت و درمان بوده است. پس از مرگ همسرش در یک سانحه رانندگی، او فرزندان خود را در قامت یک پدر مجرد بزرگ کرد و هرگز دوباره ازدواج نکرد. این، مساله در کنار هویت او به عنوان یک آذری، او را برای بسیاری از رای دهندگان محبوب کرد. او در هر راهپیمایی و سخنرانی بزرگ در کنار دخترش به مبارزات انتخاباتی پرداخت.

بسیاری از محافظه کاران از خطوط حزبی عبور کردند و به پزشکیان رای دادند، زیرا به گفته آن ها، جلیلی بیش از حد رادیکال است و باعث تعمیق تنش در داخل می شود. سعید حاجتی به عنوان یک اصولگرا روز پنج شنبه در کلاب هاوس گفت که به پزشکیان رای می دهد. جلیلی ما را بیشتر از هم جدا خواهد کرد و ما به کسی نیاز داریم که بتواند این اختلافات را از بین ببرد.

پزشکیان با وعده همکاری با رقبای خود برای حل بسیاری از چالش های ایران در کمپین انتخاباتی شرکت کرد. او در آخرین پیام ویدئویی کمپین انتخاباتی خود به ایرانیان گفت: «من صدای شما هستم، حتی صدای ۶۰ درصدی که هرگز صدایشان شنیده نمی شود و در پای صندوق های رای حاضر نشدند.» وی افزود: ایران برای همه و برای همه ایرانیان است.

جلیلی با این پیام که از آرمان های انقلابی دفاع می کند و در برابر چالش هایی مانند تحریم ها و مذاکرات هسته ای می ایستد، مبارزات انتخاباتی خود را آغاز کرد. در روزهای قبل از رای گیری، سیاستمداران و روحانیون برجسته جلیلی را با طالبان در افغانستان مقایسه کردند و هشدار دادند که ریاست جمهوری او کشور را در مسیر برخورد با ایالات متحده و اسرائیل قرار خواهد داد.

اصلاح طلبان در ایران گفتند که مبارزات انتخاباتی پزشکیان جنبش سیاسی آن ها را تقویت می کند. مساله ای که بسیاری در داخل و خارج از کشور پس از حاشیه سازی در انتخابات مجلس و آخرین انتخابات ریاست جمهوری در سال ۲۰۲۱ آن را نادیده گرفتند. در آن سال، نامزدهای رقابتی رد صلاحیت شدند.

علی اصغر شعردوست، نماینده اصلاح طلب سابق مجلس در کلاب هاوس گفت: «جریان اصلاح طلبی راه حیات جدیدی در کشور پیدا کرد و اصلاح طلبان با تمام قوا به حمایت از آن آمدند. مهسا، یک حسابدار ۳۴ساله در اصفهان، تلفنی گفت که از رای دادن خودداری کرده است.»

فهرست دلهره آوری از چالش ها در انتظار برنده است: اقتصادی که به دلیل سال ها تحریم های اقتصادی بین المللی ضعیف شده، رای دهندگان ناامید و پیچیدگی های ژئوپلیتیک ایران از جمله این چالش هاست. بسیاری از ایرانیان دولت را مقصر تخریب اقتصاد، محدود کردن آزادی های اجتماعی و منزوی کردن کشور می دانند.

دولت سیزدهم بر استراتژی گسترش نفوذ منطقه ای ایران و تقویت روابط با روسیه و چین نظارت داشت و برنامه هسته ای این کشور پس از خروج دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا از توافق هسته ای در سال ۲۰۱۸، تا سطح گریز از آستانه پیش رفت. با ادامه جنگ بین اسرائیل و حماس در غزه، نیروهای نیابتی تحت حمایت ایران جبهه های جدیدی را علیه اسرائیل از یمن تا لبنان گشوده اند.

این خبر توسط سایت فرارو منتشر شده و خبر ناب صرفا آن را به اشتراک گذاشته است.

منبع : فرارو

اخبار گوناگون در خبر ناب