
قیمت حبوبات در دوربرگردان - هشدار درمورد سودجویی برخی واردکنندگان
به گزارش سرویس اقتصادی خبر ناب به نقل از همشهری - حبوبات ازجمله کالاهای اساسی است که از اواخر سال گذشته با افزایش قیمت شدیدی مواجه و خرید آن برای بسیاری از مصرف کنندگان دشوار شد؛ به طوری که اسفندماه سال ۱۴۰۳ وزارت جهادکشاورزی صادرات آن را به مدت ۲ ماه برای تنظیم بازار داخلی ممنوع کرد. اما غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهادکشاورزی اواخر سال گذشته و همزمان با افزایش قیمت حبوبات، این افزایش قیمت را منطقی عنوان کرد و گفت: افزایش قیمت برخی از کالاها مانند چای و حبوبات منطقی است چراکه نرخ ارز آنها تغییر کرده است.
همچنین آخرین گزارش مرکز آمار از قیمت کالاهای خوراکی منتخب درمناطق شهری کشورحاکی از افزایش ۱۰.۴درصدی قیمت لوبیا چیتی در فروردین امسال نسبت به ماه قبل از آن است. همچنین لوبیا قرمز ۷.۵درصد، لپه ۶.۳درصد و عدس ۵.۵درصد طی این ماه افزایش قیمت داشته اند.
قیمت حبوبات در دوربرگردان
حسین فرهادی، عضو هیأت مدیره و سخنگوی اتحادیه بنکداران موادغذایی از کاهش قیمت حبوبات در عمده فروشی ها خبر داد.
فرهادی در گفت وگو با همشهری اعلام کرد: طی یکی دو هفته اخیر، همزمان با کاهش نرخ ارز، قیمت حبوبات در بنکداری های موادغذایی ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش یافته است و انتظار می رود این روند به زودی در بازار خرده فروشی نیز مشهود شود.
وی با اشاره به قیمت لوبیا چیتی افزود: در حال حاضر، قیمت هر کیلو لوبیا چیتی در بنکداری ها به ۲۹۰ تا ۳۰۰ هزار تومان رسیده است، درحالی که پیش تر با نرخ ۳۵۰ هزار تومان به فروش می رسید.
فرهادی خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط فعلی، روند کاهشی قیمت حبوبات ادامه دار خواهد بود، اما ممکن است برخی خرده فروشان همچنان محصولاتی را عرضه کنند که با قیمت بالاتر خریداری کرده اند؛ به همین دلیل، قیمت ها در سطح بازار ممکن است به سرعت تعدیل نشود.
سخنگوی اتحادیه بنکداران موادغذایی درباره زمان دقیق کاهش قیمت ها تصریح کرد: با توجه به تخصیص ارز به واردات، قیمت واقعی لوبیا چیتی باید حدود ۲۰۰ هزار تومان برای مصرف کننده باشد. قیمت های فعلی کاذب است و حضور سودجویان در میان واردکنندگان و تولیدکنندگان، یکی از دلایل استمرار نرخ های بالا در بازار است.
هشدار درباره سودجویی برخی واردکنندگان
فرهادی با انتقاد از عملکرد برخی واردکنندگان گفت: متأسفانه واردکنندگان نه تنها اقدام به واردات می کنند، بلکه مسئولیت توزیع کالا را نیز بر عهده دارند. این مسئله موجب شده عرضه حبوبات به صورت قطره چکانی انجام و بازار دچار نوسان شود.
او تأکید کرد: ایجاد تعادل در بازار به سیاست های دولت در بخش توزیع و تخصیص ارز بستگی دارد. در حال حاضر، یکی از مشکلات اصلی ما، ضعف سیاستگذاری در حوزه واردات است؛ چراکه یا واردات به موقع انجام نمی شود یا در اختیار گروهی خاص قرار می گیرد.
فرهادی خاطرنشان کرد: در مذاکرات با وزارت جهادکشاورزی، خواستار آن شده ایم که توزیع کالا به واردکنندگانی که ارز دولتی دریافت کرده اند، سپرده نشود، بلکه این کالاها باید از طریق شبکه رسمی اصناف به دست مصرف کننده برسد تا از سوءاستفاده ها جلوگیری شود.
او ابرازامیدواری کرد که وزارت جهادکشاورزی به زودی به این مسئله ورود کرده و مشکلات موجود را رفع کند.
ثبت سفارش ۲۵ الی ۳۰ هزار تن حبوبات
در عین حال دبیر انجمن حبوبات ایران هم در اظهاراتی با اشاره به ثبت سفارش ۲۵ الی ۳۰ هزار تن حبوبات به ویژه لوبیا به ایسنا گفت: این موضوع موجب شد که هم کمبودها جبران و هم روند قیمت ها کنترل شود؛ به طوری که اکنون بازار در شرایط باثباتی قرار دارد.
سیدعبدی افتخاری افزود: در حال حاضر بازار به نسبت گذشته از نظر تأمین، به دلیل ثبت سفارش ۳۰ هزار تنی، وضعیت بهتری دارد. به طور طبیعی ثبت سفارش باید یک ماه پیش از آن انجام می شد، اما به هر دلیل با دو هفته تأخیر انجام شد و در نهایت بین ۲۵ تا ۳۰ هزار تن ثبت سفارش صورت گرفت. اولویت ما برای واردات، لوبیا بود چراکه کمبود این محصول در بازار مشهودتر بود و همین ثبت سفارش تأثیرات خود را بر بازار گذاشت و موجب ثبات بازار شد.
افتخاری ادامه داد: در حال حاضر بازار ما نرمال است، چراکه ثبت سفارش ها به موقع انجام شد. وزارت جهادکشاورزی نیز اولویت های ثبت سفارش برای فصل بهار را مشخص کرده و به گمرک و وزارت صمت اعلام کرده است. تا زمانی که فصل برداشت جدید برسد، با این ثبت سفارش ها کمبود خاصی نخواهیم داشت. در حال حاضر بازار آرام شده و این ارقام تعدیل شده اند. البته هنوز به نرخ تعادلی مدنظر ما نرسیده ایم، اما بازار دیگر آن التهاب سابق را ندارد.
منبع: روزنامه همشهریاین خبر توسط سایت همشهری آنلاین منتشر شده و خبر ناب صرفا آن را به اشتراک گذاشته است.
منبع : همشهری آنلاین